Filtracja i ostateczne przygotowanie piwa - wyzwania i rozwiązania
Filtracja i pakowanie
Dwie główne technologie filtracji piwa to filtracja z ziemią okrzemkową i filtracja membranowa typu cross-flow. Zakażenia, zatkanie filtra i zarządzanie odpadami to niektóre z wyzwań, przed którymi stają browary.
Wzrasta produkcja niestandardowych produktów, od piw bezalkoholowych i mocnych do piw aromatyzowanych. Nasze portfolio modułów do mieszania, saturacji i dealkoholizacji zapewnia skuteczne sposoby niezawodnej i elastycznej produkcji nowych i unikalnych produktów dla obecnych i przyszłych klientów.
Przed zapakowaniem, pasteryzacja lub sterylna filtracja eliminuje wszelkie mikroorganizmy, aby zwiększyć trwałość, smak i bezpieczeństwo produktu. Oferujemy rozwiązania, które pozwalają robić to skutecznie w bardziej zrównoważony sposób.
Filtracja piwa
Wyzwanie
- Zatykanie się filtra ziemią okrzemkową
- Duże zużycie ziemi okrzemkowej
- Krótkie cykle filtracji na filtrach cross-flow
Rozwiązanie
Rezultat
- Stabilna i niska zawartość cząstek stałych na wylocie z separatora
- Usunięcie cząstek stałych przez odwirowanie, zmniejsza całkowite zużycie ziemi okrzemkowej i zmniejsza obciążenie podczas filtracji
- Minimalizacja mikronizacji cząstek stałych w piwie, redukująca zatykanie się filtra i umożliwiająca dłuższe cykle filtracji
Wyzwanie
- Krótki okres trwałości produktu
- Ponowna infekcja
Rezultat
- Eliminacja powstawania infekcji
Wyzwanie
- Utlenianie podczas filtracji
Rozwiązanie
Rezultat
- Odtleniona woda w liniach pomiędzy szarżami zapobiega utlenianiu.
Wyzwanie
- Wysokie koszty zarządzania odpadami
Rozwiązanie
Rezultat
- Łatwiejsze zarządzanie odpadami ziemi okrzemkowej z usuniętą cieczą, co czyni je bardziej suchym i lżejszym.
Mieszanie, dozowanie i saturacja
Wyzwanie
- Doprowadzenie piwa do zgodności z wymaganiami specyfikacji
Rezultat
- Zapewniona dokładność w mieszaniu, dozowaniu i saturacji
Usunięcie alkoholu
Wyzwanie
- Potrzeba produkcji piwa o niskiej zawartości alkoholu
Rozwiązanie
- Dealkoholizator Alfa Laval Lowal (oparty na filtracji krzyżowej RO/NF)
Rezultat
- Brak wpływu termicznego na produkt
- Produkcja piwa o niskiej zawartości alkoholu (<0,5% v/v)
Wyzwanie
- Potrzeba produkcji piwa bezalkoholowego
Rozwiązanie
- Moduł Dealkoholizacji Alfa Laval DeAlc (oparty na odpędzaniu alkoholu za pomocą pary wodnej w warunkach częściowej próżni)
Rezultat
- Produkcja piwa bezalkoholowego (<0.05% v/v)
- Stałość parametrów
- Oddzielony alkohol może być ponownie wykorzystany jako składnik innych produktów
Ostateczne przygotowanie piwa
Wyzwanie
- Utrzymanie wymaganego okresu trwałości i ryzyko ponownego zakażenia
- Wysokie zużycie energii
Rezultat
- Wyeliminowanie mikroorganizmów w piwie
- Zwiększona trwałość produktu
- Z modułem Flexitherm, do 95% odzysku energii, zmniejszenie kosztów operacyjnych (do 80%) w porównaniu z tradycyjnym pasteryzatorem tunelowym.
- Z modułem sterylnej filtracji piwa, zimny proces wymagający minimalnej ilości energii