Leżakownia - wyzwania i rozwiązania
Profesjonalne wyposażenie do procesu fermentacji
Stabilny, niezawodny i efektywny proces fermentacji opiera się na urządzeniach gwarantujących wysokiej jakości zarządzanie drożdżami, higieniczną konstrukcję i dokładną kontrolę zmiennych procesowych.
Nasze rozwiązania w zakresie fermentacji piwa i leżakowania pomagają przezwyciężyć typowe problemy, pozwalając wykorzystać w całości potencjał linii produkcyjnej browaru przemysłowego.
Gospodarka drożdżowa
Wyzwanie
- Zapotrzebowanie na propagację drożdży, przechowywanie i odzysk
Rozwiązanie
Korzyści
- Gęstwa drożdżowa o wysokiej witalności i żywotności
- Prawidłowe zadawanie drożdży
- Duża elastyczność przy propagacji, przechowywaniu i zadawaniu różnych szczepów drożdży
Wyzwanie
- Zapewnienie czystej, świeżo namnożonej gęstwy drożdżowej o wysokiej jakości
Rozwiązanie
- Mieszadła drożdżowe Alfa Laval SCANDI BREW®
Korzyści
- Drożdże o wysokiej witalności i żywotności
- Prawidłowe i precyzyjne dozowanie drożdży do brzeczki
- Homogeniczna gęstwa drożdżowa
- Duża elastyczność przy propagacji, przechowywaniu i zadawaniu różnych szczepów drożdży
Fermentacja i leżakowanie
Wyzwania
- Problemy z pianą, kiedy chcemy zwiększyć poziom napełnienia zbiornika
- Powtarzalność procesu fermentacji
Rozwiązanie
- Głowice mieszające Alfa Laval Iso-Mix instalowane w tankach fermentacyjnych
Korzyści
- Zmniejszone pienienie umożliwia większe wykorzystanie pojemności zbiorników
- Homogenizacja piwa w zbiorniku zapobiega przedwczesnemu opadaniu drożdży
- Wyrównanie temperatury i wysycenia CO2 w całej objętości zbiornika
- Równomierna i krótsza fermentacja
Wyzwanie
- Długi całkowity proces w fermentorach
Rozwiązanie
Korzyści
- Efektywne energetycznie chłodzenie piwa po fermentacji
- Osiągnięcie wymaganej temperatury do transferu piwa zielonego
Wyzwanie
- Utrzymanie warunków higienicznych w systemach fermentacji oraz liniach przesyłowych piwa
Korzyści
- Powierzchnie mające kontakt z piwem dokładnie i efektywnie czyszczone
- Optymalizacja czasu przestojów
Wyzwania
- Długi czas sedymentacji
- Zanik piwa
Rozwiązanie
Korzyści
- Ograniczenie czasu leżakowania (bez oczekiwania na sedymentację drożdży)
- Zmniejszenie strat
Wyzwanie
- Drożdże nadmiarowe
Rozwiązanie
Korzyści
- Odzysk do 88% piwa z drożdży odpadowych
Chmielenie na zimno
Wyzwania
- Niskie wykorzystanie chmielu
- Powtarzalność
- Wydłużony czas procesu, w przypadku chmielenia na zimno na dużą skalę
Rozwiązanie
Korzyści
- Najlepsze wykorzystanie chmielu
- Przyspieszony proces chmielenia na zimno
- Improved downstream clarification
- Skuteczne usuwanie chmielu
Pobór próbek piwa
Wyzwanie
- Niespójne, niehigieniczne i czasochłonne pobieranie próbek
Rozwiązanie
Korzyści
- Podwyższona jakość i częstotliwość poboru próbek
- Skrócony czas poboru próbek
Mycie
Wyzwania
- Długi i kosztowny proces
- Wysokie zużycie energii i środków myjących podczas cykli mycia
Korzyści
- Dostosowany do Klienta, łatwy do weryfikacji system
- O 30% krótszy czas mycia i zużycie środków myjących
- Zredukowane zużycie energii w przypadku CIP-u gorącego (do 70%) i zimnego (do 50%)
- Optymalny odzysk i ponowne użycie środków myjących
- System automatyczny
Coldblock overall design
Wyzwanie
- Bezpieczna eksploatacja dużych zbiorników przeznaczonych do gospodarki drożdżowej, fermentacji oraz zbiorników do piwa jasnego
Rozwiązanie
Korzyści
- Zintegrowane systemy bezpieczeństwa
- Jednolity, powtarzalny i higieniczny proces
Wyzwanie
- Nieoptymalny projekt leżakowni
Korzyści
- Wyeliminowanie zakażenia
- Optymalizacja pomp i linii produkcyjnych
- Optymalizacja kompletnych linii procesowych i urządzeń pomocniczych
- Większe możliwości dostosowania procesu do zmian produkcyjnych