Mycie, ogrzewanie i chłodzenie w browarnictwie - wyzwania i rozwiązania
Narzędzia
Systemy Alfa Laval Tank top, wyposażone w głowice do mycia zbiorników, usprawniają każdy etap procesu, od rozmnażania drożdży i fermentacji po gotowe piwo.
W połączeniu z systemami Alfa Laval Cleaning-In-Place, można zoptymalizować sekwencje mycia, zmniejszając ogólne zużycie energii i środków chemicznych podczas mycia urządzeń browarniczych.
Mycie
Wyzwanie
- Niepewne mycie
- Wysokie zużycie energii
- Dezynfekcja zbiorników, urządzeń i rurociągów
Rozwiązanie
Wynik
- W pełni regulowana, modułowa, automatyczna stacja CIP dopasowana do układu i procesów w browarze
- Najlepszy punkt wyjścia dla zapewnienia prawidłowego mycia urządzeń i zbiorników
Chłodzenie
Wyzwanie
- Ryzyko zamrożenia
- Wysokie zużycie energii
- podczas transferu z fermentacji do leżakowania (chłodzenia piwa zielonego)
- podczas chłodzenia piwa przed filtracją lub transferem do zbiorników BBT
Rozwiązanie
Wynik
- Chłodzenie oparte na energooszczędnym płytowym wymienniku ciepła
- Minimalizuje ryzyko zamarznięcia
Ogrzewanie
Wyzwanie
- Wysokie zużycie energii przy produkcji pary użytkowej i gorącej wody.
Wynik
- Wysokiej jakości para użytkowa dla browaru lub gorąca woda w oparciu o najbardziej ekonomiczne kotły dostępne na rynku