Warzelnia - wyzwania i rozwiązania

Urządzenia przemysłowe dla warzelni

Wysokie zużycie energii, utrata ekstraktu i wysokie zużycie wody to tylko niektóre z najczęstszych problemów występujących podczas produkcji brzeczki. Nieskuteczny CIP może również wpływać na długość procesu, a potem pojawia się problem, co zrobić z osadami gorącymi i młótem.

Alfa Laval oferuje niezwykłe rozwiązania zwykłych problemów, aby zapewnić efektywność i doskonałą wydajność w browarnictwie przemysłowym.

.

Przygotowanie brzeczki

Wyzwanie

  • Zbyt mokre młóto

Rozwiązanie

Korzyści

  • Obniżona do 70% wilgotność młóta

Wyzwanie

  • Wysokie zużycie energii

Rozwiązanie

Korzyści

  • Redukcja zużycia energii do 40% poprzez wykorzystanie energii z gotowanej brzeczki do podgrzewu kolejnych warek

Wyzwanie

  • Pogorszona wymiana ciepła z powodu osadów w kadzi warzelnej i nieskutecznego CIP

Rozwiązanie

Korzyści

  • Całkowite oczyszczenie powierzchni kadzi warzelnych zapewnia wyższą efektywność i higienę procesu
.

Whirlpool

Wyzwanie

  • Jakość brzeczki
  • Zanik brzeczki
  • Nieefektywna separacja osadów gorących
  • Zbyt mokre osady gorące powodują problemy z ich zagospodarowaniem

Wyzwanie

  • Poprawiona klarowność brzeczki przed chłodzeniem
  • Odzysk utraconej brzeczki z osadów gorących
  • Skrócony czas i wyższa jakość separacji osadów gorących
  • Znacznie obniżona wilgotność osadów gorących (które mogą być sprzedane razem z młótem jako dodatek do karmy dla zwierząt)
  • Mniejsze ryzyko zanieczyszczenia chłodnicy brzeczki
  • Zredukowane zużycie wody i energii do przygotowania kadzi osadowej pomiędzy warkami
.