Warzelnia - wyzwania i rozwiązania
Urządzenia przemysłowe dla warzelni
Wysokie zużycie energii, utrata ekstraktu i wysokie zużycie wody to tylko niektóre z najczęstszych problemów występujących podczas produkcji brzeczki. Nieskuteczny CIP może również wpływać na długość procesu, a potem pojawia się problem, co zrobić z osadami gorącymi i młótem.
Alfa Laval oferuje niezwykłe rozwiązania zwykłych problemów, aby zapewnić efektywność i doskonałą wydajność w browarnictwie przemysłowym.
Przygotowanie brzeczki
Wyzwanie
- Zbyt mokre młóto
Rozwiązanie
- Odwadnianie młóta przy wykorzystaniu dekanterów Alfa Laval
Korzyści
- Obniżona do 70% wilgotność młóta
Wyzwanie
- Wysokie zużycie energii
Rozwiązanie
- System do odzysku ciepła z wykorzystaniem płytowych wymienników ciepła Alfa Laval
Korzyści
- Redukcja zużycia energii do 40% poprzez wykorzystanie energii z gotowanej brzeczki do podgrzewu kolejnych warek
Wyzwanie
- Pogorszona wymiana ciepła z powodu osadów w kadzi warzelnej i nieskutecznego CIP
Rozwiązanie
- Wymiana głowic myjących na bardziej skuteczne turbiny myjące Alfa Laval
Korzyści
- Całkowite oczyszczenie powierzchni kadzi warzelnych zapewnia wyższą efektywność i higienę procesu
Whirlpool
Wyzwanie
- Jakość brzeczki
- Zanik brzeczki
- Nieefektywna separacja osadów gorących
- Zbyt mokre osady gorące powodują problemy z ich zagospodarowaniem
Rozwiązanie
Wyzwanie
- Poprawiona klarowność brzeczki przed chłodzeniem
- Odzysk utraconej brzeczki z osadów gorących
- Skrócony czas i wyższa jakość separacji osadów gorących
- Znacznie obniżona wilgotność osadów gorących (które mogą być sprzedane razem z młótem jako dodatek do karmy dla zwierząt)
- Mniejsze ryzyko zanieczyszczenia chłodnicy brzeczki
- Zredukowane zużycie wody i energii do przygotowania kadzi osadowej pomiędzy warkami