Leżakownia - wyzwania i rozwiązania
Zarządzanie drożdżami i fermentacja
Zarządzanie drożdżami i fermentacja są istotnymi elementami zimnej części browaru. Wyposażenie zapobiegające zakażeniom i zapewniające wysoką żywotność drożdży jest niezbędne dla spójnego, niezawodnego i efektywnego procesu fermentacji.
Wyzwania
- Wysokie koszty
- Poleganie na komercyjnych szczepach drożdży
- Ograniczona kreatywność
Rozwiązania
- Systemy zarządzania drożdżami:
- Moduł drożdżowy Alfa Laval 3 w 1, lub
- Instalacja do propagacji drożdży Alfa Laval
Wynik
- Możliwość rehydratacji, propagacji i ponownego wykorzystania drożdży
- Rozwiązanie w pełni dostosowane do potrzeb klienta
Wyzwanie
- Niespójny lub wolny profil fermentacji
Rozwiązanie
Rezultaty
- Do 40% szybsza fermentacja
- Lepsza homogenizacja podczas fermentacji
- Optymalna wydajność przetwarzania ekstraktu w alkohol
- Elastyczność - mobilna jednostka, która może być przenoszona pomiędzy zbiornikami
Wyzwania
- Długi czas sedymentacji
- Duże straty piwa
- Wysoka mętność
- Niski uzysk
- Potrzeba zwiększenia mocy produkcyjnych
Rozwiązanie
Wynik
- Zwiększona wydajność produkcji dzięki szybkości klarowania bez konieczności zwiększania pojemności fermentacyjnej
- Odzysk piwa do 15% wyższy
- Możliwość klarowania piwa w odpowiednim momencie
- Wydłużony okres przydatności do spożycia bez zamglenia (szczególnie ważne przy eksporcie)
- Szybkie opróżnianie zbiorników oznacza również większą rotację zbiorników, co zapewnia dodatkową pojemność bez dodatkowych inwestycji
- Średnio 3% wzrost uzysku pomiędzy zbiornikiem fermentacyjnym a zbiornikiem BBT w zależności od procedur operacyjnych
- Do 8% poprawy wydajności w przypadku szczepów drożdży o niskiej lub średniej kłaczkowatości
Chmielenie na zimno
Chmielenie na zimno polega na dodawaniu chmielu po fermentacji, aby dodać więcej aromatu do piwa. Tradycyjnie, chmielenie na zimno jest stosowane w takich stylach piwa jak jasne piwa i IPA, ale jest również wykorzystywane w innych stylach piwa.
Wyzwanie
- Powolny proces i straty piwa
Rozwiązania
- Urządzenia Alfa Laval do chmielenia na zimno:
Wynik
- Maksymalne wykorzystanie chmielu
- Przyspieszenie procesu chmielenia na zimno
- Ujednolicenie ilości chmielu w piwie w celu usprawnienia procesu usuwania chmielu poprzez wirowanie