Leżakownia - wyzwania i rozwiązania

Zarządzanie drożdżami i fermentacja

Zarządzanie drożdżami i fermentacja są istotnymi elementami zimnej części browaru. Wyposażenie zapobiegające zakażeniom i zapewniające wysoką żywotność drożdży jest niezbędne dla spójnego, niezawodnego i efektywnego procesu fermentacji.

fermentation 640x360

Wyzwania

  • Wysokie koszty
  • Poleganie na komercyjnych szczepach drożdży
  • Ograniczona kreatywność

Rozwiązania

Wynik

  • Możliwość rehydratacji, propagacji i ponownego wykorzystania drożdży
  • Rozwiązanie w pełni dostosowane do potrzeb klienta

.

Wyzwanie

  • Niespójny lub wolny profil fermentacji

Rezultaty

  • Do 40% szybsza fermentacja
  • Lepsza homogenizacja podczas fermentacji
  • Optymalna wydajność przetwarzania ekstraktu w alkohol
  • Elastyczność - mobilna jednostka, która może być przenoszona pomiędzy zbiornikami

Wyzwania

  • Długi czas sedymentacji
  • Duże straty piwa
  • Wysoka mętność
  • Niski uzysk
  • Potrzeba zwiększenia mocy produkcyjnych

Wynik

  • Zwiększona wydajność produkcji dzięki szybkości klarowania bez konieczności zwiększania pojemności fermentacyjnej
  • Odzysk piwa do 15% wyższy
  • Możliwość klarowania piwa w odpowiednim momencie
  • Wydłużony okres przydatności do spożycia bez zamglenia (szczególnie ważne przy eksporcie)
  • Szybkie opróżnianie zbiorników oznacza również większą rotację zbiorników, co zapewnia dodatkową pojemność bez dodatkowych inwestycji
  • Średnio 3% wzrost uzysku pomiędzy zbiornikiem fermentacyjnym a zbiornikiem BBT w zależności od procedur operacyjnych
  • Do 8% poprawy wydajności w przypadku szczepów drożdży o niskiej lub średniej kłaczkowatości
.

Chmielenie na zimno

Chmielenie na zimno polega na dodawaniu chmielu po fermentacji, aby dodać więcej aromatu do piwa. Tradycyjnie, chmielenie na zimno jest stosowane w takich stylach piwa jak jasne piwa i IPA, ale jest również wykorzystywane w innych stylach piwa.

hops3 640 x 360

Wyzwanie

  • Powolny proces i straty piwa

Rozwiązania

Wynik

  • Maksymalne wykorzystanie chmielu
  • Przyspieszenie procesu chmielenia na zimno
  • Ujednolicenie ilości chmielu w piwie w celu usprawnienia procesu usuwania chmielu poprzez wirowanie
.

Skontaktuj się z nami!

Informacje te są przechowywane i przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.