Warzelnia - wyzwania i rozwiązania
Przygotowanie brzeczki
Powolny proces przygotowania brzeczki, wysokie zużycie energii, utrata składników, wysokie zużycie wody to tylko niektóre problemy w produkcji i fermentacji brzeczki. Problemy, dla których mamy wyjątkowe rozwiązania, pozwalające zwiększyć wydajność warzelni.
Wyzwanie
- Oxidation during mashing and risk of staling
Rozwiązanie
Korzyści
- Niższe zaniki dzięki wypchnięciu produktu ze wszystkich linii za pomocą odtlenionej wody
- Poprawiona stabilność smaku piwa i wydłużony czas przydatności do spożycia
Whirlpool
Oddzielenie młóta, granulatu lub chmielu z brzeczki
Wyzwania
- Utrata brzeczki i znaczne straty piwa
- Duża ilość przenoszonych cząstek stałych do brzeczki może spowodować zanieczyszczenie
- Potencjalne wysokie koszty usuwania odpadów z młóta
Rozwiązanie
Korzyści
- Odzysk 99% brzeczki, która inaczej byłaby usunięta jako młóto, niższe zaniki
- Skrócony czas w whirlpoolu, niższe zużycie energii i wody
- Higher hop utilization from counter-current flushing of solids
- Reduced disposal and reduced fouling/clogging in wort cooler
- Zamiana młóta w wartościowe produkty
Wort cooling
Cool your wort after boiling.
Challenge
- High energy cost
Solution
Outcome
- Energy reduction of up to 40% by reuse of energy from wort boiling to heat subsequent brews