Produkcja wina i wyrobów alkoholowych
Alfa Laval oferuje szeroką gamę technologii, rozwiązań i urządzeń, które producenci wina i gorzelni na całym świecie wykorzystują w procesach produkcyjnych. Należą do nich ekstrakcja, zatężanie przez odparowanie, obróbka cieplna, filtracja z przepływem krzyżowym, stabilizacja, ogrzewanie i chłodzenie oraz odzysk i klarowanie przez separację odśrodkową. Alfa Laval dostarcza również rozwiązania dla dozowania, mieszania i mycia zbiorników, a także nalewania i pakowania.
Delikatna równowaga
W produkcji wina i napojów destylowanych ważne jest połączenie doświadczenia wykwalifikowanych pracowników i delikatnej, specjalistycznej sztuki. Dostarczanie rozwiązań, które są równie atrakcyjne dla wszystkich, którzy przyczyniają się do osiągnięcia sukcesu jest pewnym elementem swobody w kształtowaniu produktów.
Alfa Laval oferuje szeroką gamę technologii, rozwiązań i urządzeń, które umożliwiają producentom sprawowanie pełnej kontroli, aby uzyskać maksymalną elastyczność, skalowalność i niezawodność, efektywność energetyczną i czas pracy, a także osiągnąć zwrot z inwestycji podczas całego życia urządzeń.
Do produkcji whisky i wódki, Alfa Laval oferuje wymienniki ciepła, które zawierają chłodnice zacieru, chłodnice dla zbiorników fermentacyjnych, skraplacze etanolu i reboilery, a także wyparki do zatężania wywaru.
Rozwiązania Alfa Laval obejmują:
- Efektywne energetycznie wymienniki ciepła
- Systemy pasteryzacji i ogrzewania / chłodzenia
- Systemy filtracji membranowej
- Urządzenia dla sterowania przepływami
- Wirówki odśrodkowe i dekantacyjne
- Moduły mieszania cieczy i proszków
- Kluczowe systemy do montażu w zbiornikach, w tym urządzenia do mycia
- Nalewaczki typu bag-in-box oraz systemy pakujące
- Kotły
- Konkretne rozwiązania do oczyszczania odpadów