Rafinacja cukru
Alfa Laval dostarcza zaawansowane rozwiązania do podgrzewania płynów cukrowych, podgrzewania i chłodzenia syropów, melasy i innych płynów o wysokiej lepkości, odwadniania błota cukrowego z dna odstojnika cukru, odparowywania i kondensacji.
Ciecze cukrowe
Standardowe płytowe wymienniki ciepła Alfa Laval mogą być stosowane do ogrzewania wszystkich rodzajów płynów cukrowniczych. W przypadku cieczy zawierających pozostałości włókien z cukru surowego, płytowe wymienniki ciepła WideGap są szczególnie efektywnym rozwiązaniem.
Syropy, melasa i inne ciecze o wysokiej lepkości
Standardowe płytowe wymienniki ciepła Alfa Laval mogą również zapewnić efektywne ogrzewanie i chłodzenie cieczy o wysokiej lepkości. Dostarczamy również pompy krzywkowe, które są solidne i trwałe, nawet w przypadku pracy z mediami ściernymi zawierającymi kryształy.
Odparowywanie
Dla rafinerii cukru Alfa Laval może dostarczyć zarówno pojedynczą jednostkę AlfaVap, jako samodzielny efekt, jak i kompletny, w pełni zaprojektowany system odparowywania. W parowniku AlfaVap czas przebywania soku cukrowego jest znacznie krótszy, co ogranicza tworzenie się koloru i zapewnia wyższą jakość produktu.
Kondensacja
Skraplacz płytowy AlfaCond, idealny jako skraplacz próżniowy, utrzymuje kondensat oddzielony od czynników chłodzących. Dla rafinerii cukru jest to szczególnie korzystne, ponieważ kondensat może być doprowadzony z powrotem do przedniej części rafinerii bez konieczności stosowania chłodzenia wtórnego. Dodatkowo, woda chłodząca jest oczyszczona z pozostałości cukru, co minimalizuje potrzebę uzdatniania wody chłodzącej.
Piana cukrowa
Wirówki dekantacyjne są używane do odwadniania szumowin z klarownika cukru surowego, zmniejszając straty cukru, oszczędzając wodę i zmniejszając problemy z utylizacją.
Najcześciej zadawane pytania
Jakie są najcześciej zadawane przez naszych Klientów pytania? Niektóre odpowiedzi mogą Ciebie zadziwić.