Produkcja karmy dla zwierząt
Zwierzęta domowe odgrywają obecnie coraz większą rolę we współczesnym życiu, co powoduje dążenie do poprawy jakości podawanego im pożywienia. Dlatego też tradycyjne mięso wytopione zastępowane jest schłodzonym mięsem świeżym, a przetwórcy suchej karmy dla zwierząt skupiają się na zwiększeniu zawartości mięsa świeżego.
Świeża karma dla zwierząt domowych
Rozwiązaniem do chłodzenia miękkich produktów ubocznych z uboju mięsa lub produktów ubocznych z ryb jest cylindryczny wymiennik ciepła Alfa Laval Contherm z powierzchnią zgarniającą, który został specjalnie zaprojektowany do chłodzenia produktów lepkich, kleistych i zbitych. W systemach chłodzenia Contherm produkty są chłodzone bez kontaktu z powietrzem. Jego konstrukcja jest dobrze przemyślana - Contherm wymaga niewiele miejsca na podłodze, redukuje nakłady pracy i wymaga tylko minimalnej konserwacji. Urządzenie jest również łatwe do czyszczenia, nawet jeśli obsługuje wymagające produkty.
Świeże zagęszczone mięso
System Alfa Laval do produkcji koncentratów mięsnych, bazujący na dobrze znanych systemach Alfa Laval do produkcji ryb i mięsa, umożliwia obniżenie zawartości wilgoci, zwykle o 50%.
Podstawowe technologie Alfa Laval umożliwiają utrzymanie pełnej kontroli nad poziomem tłuszczu i wilgotności we wszystkich świeżych produktach mięsnych pochodzących z uboju lub przetwórstwa rybnego. Technologia produkcji koncentratów mięsnych Alfa Laval umożliwia zbilansowanie poziomu tłuszczu i obniżenie wilgotności, dzięki czemu producenci suchej karmy dla zwierząt domowych mogą włączyć do swoich produktów więcej świeżego mięsa. Stały poziom wilgotności i tłuszczu, niezależnie od zmiennego składu wejściowego, ułatwia również zbilansowanie różnych diet w suchej karmie dla zwierząt domowych.
System może być wdrożony przez przetwórcę lub przetwórcę karmy dla zwierząt domowych i może być dostosowany do praktycznie każdego rodzaju mięsa stosowanego w karmie dla zwierząt domowych.
System mięsa zagęszczonego
W skład systemu wchodzą trzy główne układy technologiczne
-
Rozdrabnianie surowca i emulgowanie (wielkość cząstek maks. 3 mm) świeżego lub mrożonego surowca.
-
System Alfa Laval Centriflow z 3-fazową technologią wirowania dekantacyjnego i oczyszczania tłuszczu w celu uzyskania suchej masy mięsnej, wody z tłuszczu i tłuszczu.
-
System odparowywania AlfaVap do zagęszczania wody z tłuszczu do postaci wysoce funkcjonalnego koncentratu mięsnego, który może być stosowany oddzielnie jako środek wspomagający lub wzmacniający smak w fazie produkcji peletów.
Umożliwia to uzyskanie koncentratu mięsnego o około połowie wilgotności, przy zastosowaniu sprawdzonej technologii stosowanej już w przetwórstwie jadalnych białek mięsnych.