Przetwórstwo żywności
Producenci żywności mogą liczyć na technologie Alfa Laval, aby pozostać w zgodzie z najnowszymi trendami w produkcji artykułów spożywczych. Niezależnie od aplikacji, urządzenia do obróbki żywności, moduły i kompletne linie produkcyjne umożliwiają dostarczanie konsumentom produktów po konkurencyjnych cenach - zachowując najwyższy poziom higieny i pożądane właściwości smakowe.
W zgodzie z najnowszymi trendami w produkcji artykułów spożywczych
Osiągnięcie pożądanego smaku, stabilnego okresu trwałości i niezrównanego poziomu higieny wymaga ścisłej kontroli czasu i temperatury procesu, a także starannie dobranych surowców i materiałów.
Sukces zaczyna się od zrozumienia, w jaki sposób można uzyskać jak najwięcej z każdego surowca i składnika - od suchych proszków do cukrów i cieczy, podatnych na ścinanie lub wrażliwych na ciepło składników, takich jak substancje wzmacniające smak i esencje. Dokładna obróbka, dozowanie i mieszanie składników pozwalają utrzymać niskie koszty produkcji poprzez zmniejszenie wycieków i odpadów.
Rozwiązania Alfa Laval zapewniają higieniczną produkcję, jak również wydajne i skuteczne rozwiązania do mycia w systemie CIP, zgodnie z najbardziej surowymi standardami higienicznymi.
Rozwiązania Alfa Laval pozwalają:
- Zwiększyć wydajność produkcji i utrzymać długi czas operacji procesowych.
- Zmniejszyć straty surowców i produktu, przez jak najlepsze ich wykorzystanie
- Zmniejszyć zużycie mediów pomocniczych, takich jak energia i woda oraz zredukować strumienie odpadowe. Np. filtry membranowe Alfa Laval pozwalają stworzyć tzw. strefę zerowego zużycia wody. Dobór właściwej pompy pozwala zredukować zużycie energii o nawet 50%.