BB and BM Series
Seria BB i BM jest najbardziej zaawansowaną serią urządzeń do usuwania bakterii i zarodników w przemyśle mleczarskim. Zastosowano w nich opatentowane przez Alfa Laval technologie, które zapewniają skuteczne, niezawodne i oszczędne oddzielanie.
Zaawansowana technologia baktofugacji mleka
- Unikalna konstrukcja hermetyczna Alfa Laval z dolnym zasilaniem zapewnia doskonałą wydajność odtłuszczania i utrzymuje wysoką jakość produktu.
- Konstrukcja z dolnym zasilaniem redukuje siły ścinające w celu delikatnego traktowania produktu, co pozwala zachować rozmiar cząsteczek tłuszczu.
- Hermetyczne uszczelki na wlocie i wylocie zapobiegają utlenianiu i redukują spienianie mleka
- Łatwa adaptacja do warunków procesowych zapewnia większą elastyczność produkcji i efektywne CIP
- Oszczędność energii do 60% dzięki hermetycznej konstrukcji
Alfa Laval wyznacza standardy rynkowe dzięki konstrukcji Baktofuge®.
Wirówki serii BB i BM wykorzystują naszą opatentowaną technologię Baktofuge®. Wirówki te mogą być stosowane do wstępnej obróbki mleka do produkcji sera, gdzie usuwane są przetrwalniki kwasu masłowego (przetrwalniki beztlenowe). Są one również stosowane do poprawy jakości mleka w proszku, mleka konsumpcyjnego i śmietany, dzięki skutecznemu usuwaniu przetrwalników tlenowych, takich jak Bacillus cereus. Skuteczność separacji (definiowana jako procent redukcji poziomu bakterii i przetrwalników) może często osiągać do 99%. W przypadku instalacji o szczególnie wysokich wymaganiach, dwa lub więcej urządzeń może być zainstalowanych w układzie szeregowym. Unikalne funkcje, takie jak Alfa Laval eMotion™ i hermetyczne wykonanie dolnego zasilania, zapewniają wysoką sprawność energetyczną, zgodność z najbardziej rygorystycznymi normami higienicznymi i bardzo niski całkowity koszt posiadania.
Cechy, które gwarantują różnicę w jakości
Wirówki Alfa Laval wyróżniają się tym, co znajduje się wewnątrz: szeroki zakres unikalnych i opatentowanych technologii, które razem pomagają klientom z branży mleczarskiej osiągnąć lepszą jakość produktów przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych. Umożliwiają one również radykalne zmniejszenie zużycia wody i energii, redukując koszty operacyjne i zmniejszając negatywny wpływ Twojego zakładu mleczarskiego na środowisko naturalne.
Hermetyczna
Łagodne przyspieszenie, duża wydajność
Unikalna hermetyczna misa, która umożliwia poprawę jakości produktów i zdecydowane zmniejszenie zużycia energii.
eDrive™
Prosta konstrukcja - wyższa wydajność i niższe koszty
System napędu bezpośredniego z mniejszą liczbą części wirujących, który minimalizuje koszty konserwacji i energii.
UniDisc™
Nowe poziomy wydajności i higieny
Radykalnie nowa konstrukcja dysku, która zmniejsza potrzeby czyszczenia przy jednoczesnym zwiększeniu przepływu nawet o 20%.
eMotion™
Dwukrotnie większa wydajność na kWh
Innowacja, która minimalizuje tarcie oraz zmniejsza zużycie energii i emisję CO2 przez wirówkę nawet o 70%.
Bactofuge®
Zwiększona pojemność na substancje stałe
Ciągłe odprowadzanie fazy stałej zapewnia nienaruszony i wysoce skoncentrowany strumień do dalszego przetwarzania lub jako wartościowy produkt uboczny. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie wydajności separacji.
Innowacyjna Wirówka
Alfa Laval wynalazła pierwszą wirówkę talerzową i od ponad wieku jest liderem w rozwoju technologii wirówek. Za pomocą wirówek usprawniane są różne procesy technologiczne w różnych branżach. Cieszymy się, że możemy podzielić się z Państwem naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobyliśmy w tym czasie. Odwiedź naszą bazę wiedzy Innowacyjna Wirówka, aby dowiedzieć się więcej o postępie w dziedzinie oddzielania i krokach podejmowanych przez Alfa Laval w celu ciągłego rewolucjonizowania technologii dla osiągnięcia doskonałości biznesowej.