Foodec
Wirówki dekantacyjne Alfa Laval Foodec są idealnym rozwiązaniem dla branż, w których przetwarzane są delikatne produkty spożywcze i napoje - gdzie kluczowe znaczenie ma łatwe czyszczenie. Wirówki dekantacyjne Foodec zostały specjalnie zaprojektowane do stosowania w przemyśle spożywczym i przetwórstwie napojów. W przemysłowym przetwórstwie żywności szczególnie ważne są standardy higieniczne, aby spełnić surowe przepisy sanitarne.
Korzyści z zastosowania wirówki dekantacyjnej Foodec w przetwórstwie napojów i żywności
- Wyższa wydajność ekstrakcji, bardziej suchy placek i bardziej klarowna ciecz
- Minimalizacja kosztów separacji przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej jakości produktu końcowego
- Łatwe i szybkie czyszczenie CIP dzięki technologii czyszczenia AL i innowacyjnemu oprogramowaniu systemu sterowania
- Wysoka elastyczność operacyjna umożliwiająca dostosowanie do różnych procesów lub surowców
- System napędowy oferuje znacznie niższe zużycie energii niż alternatywne technologie
Dekantery Foodec są idealne do zastosowań w przemyśle spożywczym, w których przetwarzany materiał musi zostać rozdzielony na fazę ciekłą i stałą.
Wirówki Foodec są dostępne z dwufazowym grawitacyjnym wyrzutem cieczy lub z ciśnieniowym wyrzutem cieczy (tarcza skośna). Wirówki dekantacyjne Foodec dla przetwórstwa spożywczego zapewniają wysoką wydajność ekstrakcji i bardzo niską zawartość substancji stałych w cieczy.
W przypadku zastosowań, w których poziom czystości ma wyższe wymagania, dostępne są specjalne urządzenia Foodec Hygiene Plus, z dodatkowymi funkcjami, które sprawiają, że czyszczenie jest łatwiejsze, szybsze i jeszcze bardziej proste. Wirówki dekantacyjne Foodec charakteryzują się konsekwentnym naciskiem na niezawodność, możliwość czyszczenia, ciągłą pracę i łatwą konserwację. Idealne do przemysłowego przetwarzania żywności i napojów.
Zasada działania
Zasady działania Foodec
Proces rozdzielania zachodzi w położonym poziomo cylindrycznym bąku wyposażonym w przenośnik śrubowego. Produkt jest podawany do wnętrza bębna poprzez rurę wlotową i jest delikatnie przyspieszany poprzez wirnik wlotowy. Siły odśrodkowe powodują natychmiastową sedymentację cząstek stałych na ściankach bębna. Ślimak porusza się w tym samym kierunku co bęben, jednak z zupełnie inną prędkością, dzięki czemu przesuwa cząstki stałe/osad w kierunku stożkowej części ślimaka.
Konstrukcja dekantera Foodec umożliwia wytworzenia ciśnienia hydraulicznego wewnątrz bębna w celu polepszenia dociskania placka osadu w miejscu wylotu. Dzięki temu jedynie najsuchsza frakcja osadów opuszcza bęben poprzez miejsce odstrzału osadu do osłony. Proces rozdzielania zachodzi na całej długości cylindrycznej części bębna, a klarowna ciecz wypływa z niego poprzez regulowane otwory do osłony.
Właściwości dodatkowe
Wirówki dekantacyjne Alfa Laval Foodec są dostępne z innymi opcjami w zależności od konkretnych wymagań operacyjnych.
- Energooszczędne lampy mocy mogą zmniejszyć ogólny ślad energetyczny. dla aplikacji, gdzie niskie zużycie energii jest ważne,
- Konfiguracja tarczy tnącej, z wylotem pod ciśnieniem, jeśli utlenianie lub pienienie jest problemem.
- Dla wyższych poziomów higieny, Foodec Hygiene Plus model ten posiada wszystkie najbardziej zaawansowane cechy zapewniające doskonałe odprowadzanie wody i możliwość czyszczenia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz bębna wirówki, w tym gładkie powierzchnie, aby pomóc w utrzymaniu optymalnej higieny. Wirówki Foodec Hygiene Plus są również dostępne z dodatkowym wyposażeniem TrueStainless oraz opcji SaniRibs:
TrueStainless™
Zaprojektowane z myślą o długotrwałej i niezrównanej higienie.
TrueStainlessTM zapewnia, że rama i inne kluczowe części, które mogą mieć kontakt z atmosferą korozyjną, wykonane są z litej stali nierdzewnej, co prowadzi do optymalnej higieny i dłuższej żywotności urządzenia.
SaniRibs®
Dzięki temu, że zgrzewane żebra są zgrzewane z uszczelnieniem, zapewniają optymalne tarcie, co zapewnia lepszy transport cząstek stałych.
Nasze unikalne spawane żebra tworzą optymalne tarcie, które oferuje lepszy, bardziej wydajny transport ciał stałych. Ta innowacyjna technologia eliminuje również gorące punkty patogenów i pozwala na łatwe czyszczenie, co oznacza dłuższe serie produkcyjne, mniej konserwacji ręcznej i większe zyski.
Aplikacje
Przemysł browarniczy
Alfa Laval posiada udokumentowane doświadczenie w dostarczaniu zaawansowanych technologicznie przemysłowych maszyn i urządzeń do przetwarzania żywności, spełniających wymagania przemysłu browarniczego - ze szczególnym uwzględnieniem procesów separacji.
Soki owocowe
Dla wszystkich producentów soków owocowych, kluczowe znaczenie ma efektywne pozyskiwanie soku i maksymalna wydajność przy minimalnych kosztach. Należy również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Wirówki dekantacyjne Foodec posiadają wszechstronność i dbałość o higienę, aby to wszystko osiągnąć.
Przemysł mleczarski
Wirówki dekantacyjne Alfa Laval Foodec zapewniają efektywny i opłacalny sposób przetwarzania kazeiny i laktozy w atrakcyjne, wysokowartościowe produkty mleczarskie
Białka sojowe
Unikalna konstrukcja wirówek dekantacyjnych Alfa Laval Foodec posiada szereg wbudowanych zalet, które zapewniają znaczne korzyści w procesie przetwarzania. Najbardziej higieniczny i wydajny sposób przetwarzania izolatu białka sojowego.
Napoje roślinne, takie jak napoje owsiane, migdałowe i ryżowe
Foodec jest idealny do produkcji napojów na bazie roślin gdzie szczególny nacisk kładziony jest na niezawodność, optymalizację zużycia wody i energii oraz maksymalne wykorzystanie surowców, od soi i owsa po migdały, ryż i inne produkty.
Pomidor
Pomidory są stosowane w ogromnej liczbie produktów spożywczych. Oznacza to również, że istnieje wiele różnych rodzajów przetwarzania pomidorów. Wirówki dekantacyjne Foodec są jednym z niewielu typów urządzeń o wszechstronności i higienie, które są w stanie sprostać tym wymaganiom.
Wino
Dekantery Foodec do przetwarzania soku winogronowego i produkcji wina. Wysoka wydajność wirówek dekantacyjnych dla przetwórstwa spożywczego pozwala na zastąpienie tradycyjnych pras i urządzeń klarujących w winiarstwie.
Serwis
Konserwacja dekanterów Foodec jest kluczowa dla zapewnienia optymalnej wydajności procesu i najlepszych możliwych warunków higienicznych.
W zależności od warunków procesu (czas pracy, rodzaj surowca, temperatura procesu, ilość cykli CIP, itp.) Alfa Laval zaleca posiadanie:
- kontrola dekantera przynajmniej co 4-6 miesięcy
- co najmniej raz w roku należy wykonać przegląd główny.
Wykwalifikowani inżynierowie serwisowi Alfa Laval mogą wykonać przegląd i serwis na miejscu lub w centrum serwisowym Alfa Laval.
Utrzymanie misy i przenośnika w dobrym stanie jest niezbędne dla zachowania higienicznych warunków procesu i jego wydajności. Naprawa misy i/lub przenośnika jest wykonywana w centrum serwisowym Alfa Laval.
Dzięki połączonym usługom, takim jak zdalne wsparcie i monitorowanie, można wydłużyć okresy między przeglądami. Konserwacja, naprawy, stan i zdalne monitorowanie mogą być połączone w umowę serwisową, dostosowaną do konkretnych potrzeb.
Alfa Laval oferuje również szkolenia dla personelu utrzymania ruchu na terenie zakładu.
Skontaktuj sie z naszym ekspertem serwisowym, aby uzyskać ofertę umowy serwisowej dostosowaną specjalnie do Twoich potrzeb.