Optymalizacja procesów renderowania na sucho w celu uzyskania 40% oszczędności energii oraz poprawy jakości i wydajności białka i tłuszczu
Producent tłuszczu oraz mączki mięsno-kostnej Proteg SpA zwrócił się do Alfa Laval z prośbą o poprawę jakości produktów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii i emisji do środowiska. Prośba? Wyższa zawartość białka, aby podnieść cenę sprzedaży śruty białkowej do karmy dla zwierząt oraz wyższej jakości tłuszczu do wykorzystania w biopaliwie, co przekłada się na wyższą wydajność. Rozwiązanie? Dodanie Alfa Laval Dry Rendering Optimizer, wysoce wydajnego, ekonomicznego systemu do istniejących linii procesu renderowania na sucho, zwiększenie zawartości białka w mączce o 3–5% i uzysk tłuszczu większy o ponad 10% przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii o 40%.
DATA 2023-11-28![Raw red meat shutterstock 143972758 RET](https://www.alfalaval.com/globalassets/blocks/media/stories/sustainability/optimizing-dry-rendering/raw-red-meat_shutterstock_143972758_ret.jpg)
Doświadczenie procesowe w pracy
Założona w latach czterdziestych XX wieku rodzinna firma z siedzibą w Neapolu we Włoszech jest wiodącym producentem produktów renderowanych, przetwarzającym produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i odpady z rzeźni w wartościowe produkty przeznaczone na karmę dla zwierząt domowych i paliwa odnawialne. Alfa Laval zaprosiła firmę Proteg do odwiedzenia swojego biura w Danii, aby mogła ona skorzystać z jej wiedzy procesowej i obejrzeć zakłady utylizacyjne w międzynarodowym przedsiębiorstwie w USA, aby na własne oczy przekonać się jak działa specjalistyczna wiedza i sprzęt Alfa Laval.
Solidne partnerstwo w zakresie konwersji hybrydowych zakładów utylizacyjnych
„Proteg było zadowolone z trwającej współpracy firmy z Alfa Laval, w tym uruchomienia zakładu utylizacyjnego mięsa z kluczowymi komponentami Alfa Laval osiem lat temu oraz z ciągłej optymalizacji operacji. „Zobaczyć znaczy uwierzyć” — mówi Salvatore Papa, dyrektor generalny Proteg. Byliśmy pod wrażeniem tego, co zobaczyliśmy podczas naszych wizyt w USA i czego nauczyliśmy się w Danii, rozmawiając z ekspertami Alfa Laval o naszych potrzebach w dziedzinie przetwórstwa spożywczego.”
Obniż koszty operacyjne o 40% dzięki optymalizacji i automatyzacji
Bazując na 20-letniej współpracy biznesowej z Alfa Laval, firma Proteg zdecydowała się uzupełnić swój zakład renderowania na sucho o Alfa Laval Dry Rendering Optimizer, instalację ciągłego wytapiania na mokro w celu odzyskania śruty białkowej o wyższej jakości i zwiększenia produkcji tłuszczu o wysokiej czystości dla paliw ze źródeł odnawialnych. Rozbudowany zakład przetwarza 10 ton mięsnych produktów ubocznych składających się zazwyczaj w 60% z kości i w 40% z tkanek miękkich na godzinę.
Wprowadzenie systemów automatyki Alfa Laval do zarządzania procesem renderowania na sucho przyczyniło się do 40% redukcji wydatków operacyjnych. Automatyzacja uwalnia wysoko wykwalifikowanych pracowników od czasochłonnych zadań wymagających dużej ilości danych, polegających na ręcznym ustawianiu i resetowaniu parametrów krytycznego sprzętu. Zamiast tego Proteg dobrze wykorzystało wiedzę pracowników, aby mogli robić to, co potrafią najlepiej, lub zapewniło podnoszenie kwalifikacji do bardziej przydatnych zadań, zwiększając satysfakcję pracowników.
![Meat Rendering Plant ret](https://www.alfalaval.com/globalassets/blocks/media/stories/sustainability/optimizing-dry-rendering/meat-rendering-plant_ret.jpg)
Oszczędność energii o 40% i do 5% wyższa zawartość białka w karmie dla zwierząt
Przekształcenie linii technologicznych z wytapiania na sucho na wytapianie na mokro obniżyło koszty energii o 40% i poprawiło jakość produktu, zwiększając zawartość białka nawet o 5%. Inwestycja w automatyzację renderowania na mokro pomogła przyspieszyć produkcję i obniżyć koszty operacyjne, zwiększając zarówno wydajność, jak i przychody.
Lepsza stabilność mączki białkowej i wzrost uzysku tłuszczu o ponad 10%
Przekształcanie mięsnych produktów ubocznych w wartościową mączkę tłuszczową i białkową o wysokiej czystości generuje większe przychody dla firmy Proteg i przyczynia się do osiągania jej celów w zakresie zrównoważonego rozwoju. Przekształcenie instalacji renderowania na sucho w instalację renderowania na mokro poprawiło wydajność o ponad 10%.
99,8% czystego tłuszczu o optymalnym kolorze i zawartości wilgoci
Wysoka zawartość tłuszczu w mączce stwarza ryzyko degradacji produktu oraz nieprzyjemnego smaku lub zapachu. System renderowania na mokro Alfa Laval zwiększył stabilność mączki białkowej, usuwając około 50% resztkowego tłuszczu w porównaniu z konwencjonalnymi wytapianymi mączkami mięsno-kostnymi. Co więcej, energooszczędny, niezanieczyszczający system odparowywania Alfa Laval wykorzystuje ciepło odpadowe w celu zagęszczenia rozpuszczalnego w wodzie białka w fazie lepkiej wody. Zatężenie wody stojącej przed suszeniem zmniejsza potrzebę wytwarzania świeżej pary technologicznej.
Połączenie fazy stałej z dekantera ze stężoną lepką wodą i suszenie jej w suszarce tarczowej w celu wytworzenia pary cieplnej odpadowej znacznie zmniejsza ciepło wymagane dla systemu procesowego. Po wyjściu ze szuszarki, chłodnica obniża temperaturę mączki do temperatury otoczenia w celu zachowania stabilności. Jakość mączki białkowej ma wyższą wartość rynkową ze względu na wysoką zawartość białka w mączce i bardzo niską zawartość tłuszczu. W razie potrzeby możliwe jest również zwiększenie zawartości wilgoci w mączce białkowej.
![dry rendering optimizer option1](https://www.alfalaval.com/globalassets/blocks/media/stories/sustainability/optimizing-dry-rendering/dry-rendering-optimizer-option1.png)
90% oszczędności kosztów rafinacji tłuszczu i tłuszcz o wyższej czystości
Alfa Laval Dry Rendering Optimizer umożliwia uzyskanie tłuszczu o wysokiej czystości do wykorzystania w biopaliwach bez rafinacji chemicznej, takiej jak neutralne odśluzowywanie, wymaganej w przypadku typowego suchego tłuszczu utylizacyjnego. Oszczędności w kosztach rafinacji tłuszczu są zatem według Proteg zmniejszone o 90%. Jakość produkowanego tłuszczu jest zasadniczo wolna od fosforu. Podobnie jak wysokiej jakości białko wytwarzane w mączce, wyekstrahowany tłuszcz ma również wyższą wartość rynkową, generując większe przychody dla Proteg.
Zawsze współpracujemy z Alfa Laval w celu dopracowania operacji. Z niecierpliwością czekamy na kontynuację naszej bliskiej i konstruktywnej współpracy oraz wykorzystanie know-how Alfa Laval w celu dostosowania rozwiązań do naszych wymagań.
Globalna specjalistyczna wiedza, lokalne wsparcie
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w rafinacji tłuszczów i olejów, Alfa Laval od dziesięcioleci zajmuje się rafinacją olejów i tłuszczów dla przemysłu spożywczego. Jako globalny dostawca rozwiązań w zakresie wymiany ciepła, separacji i transportu płynów, Alfa Laval jest zaangażowana w dostarczanie firmie Proteg stałej wiedzy i wsparcia w zakresie inżynierii procesowej, gdy jej wymagania dotyczące przetwarzania ewoluują, aby nadążyć za popytem.
Najważniejsze technologie
Oszczędność energii
Przekształcenie linii technologicznych z renderowania na sucho na renderowanie na mokro obniżyło koszty energii o 40%.
Oszczędność kosztów
Automatyzacja obniżyła koszty operacyjne o 40%. Wyeliminowanie rafinacji chemicznej obniża koszty rafinacji tłuszczu o 90%.
Zwiększone przychody i zmniejszone emisje
• Do 5% wyższa zawartość białka
• 99,8% czystego tłuszczu o optymalnym kolorze i zawartości wilgoci
• Lepsza stabilność mączki białkowej
• Wzrost wydajności tłuszczu o ponad 10%