Efektywne wykorzystanie produktów ubocznych w przemyśle mięsnym we Francji
Silny nacisk na ograniczenie strat i marnotrawstwa w przetwórstwie żywności we Francji napędza zrównoważony rozwój żywności. Główni gracze w branży dążą do optymalizacji procesów i maksymalizacji wydajności poprzez pozyskiwanie cennych składników spożywczych z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
DATA 2024-08-21Jeden z klientów Alfa Laval, firma w sercu francuskiego obszaru rolniczego, specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości tłuszczów jadalnych z produktów ubocznych przetwórstwa wieprzowiny i kaczek. Dzięki swojej 130-letniej historii, 90 pracownikom i 25 000 tonom produktów pakowanych każdego roku, przedsiębiorstwo ma jedną z najszerszych w Europie ofertę tłuszczów jadalnych.
Firma odbiera surowce od rolników, rzeźni i zakładów rozbioru mięsa, a następnie przetwarza tłuszcze zwierzęce do spożycia przez ludzi, stosując proces renderowania na mokro.
Aby zapewnić maksymalizację jakości i wartości odżywczych produktów poprzez optymalne i terminowe usprawnienia procesu, firma nawiązała wieloletnią współpracę z Alfa Laval France, a konkretnie z Olivierem de la Chapelle, Market Managerem Protein & Edible Oil, i jego kolegami z działu sprzedaży.
Ekspertyza techniczna i wiedza procesowa wykazana przez zespół Alfa Laval miała kluczowe znaczenie dla podjęcia decyzji o modernizacji linii do renderowania na mokro, która obsługuje cztery różne rodzaje surowca – wieprzowinę o wysokiej zawartości kolagenu, wieprzowinę o wysokiej zawartości tłuszczu, kaczkę o wysokiej zawartości tłuszczu i kaczkę o niskiej zawartości tłuszczu – poprzez instalację 3-fazowego dekantera SANX.
"Celem było uruchomienie dekantera dla wszystkich produktów bez zmiany położenia rur zasilających i uzyskanie czystej fazy wodnej, wolnej od tłuszczu i zawieszonych ciał stałych" wyjaśnia Olivier. "Nasza konstrukcja dekantera zapewnia bardzo dobrą wydajność bez zmiany położenia wylotów cieczy, co umożliwia klientowi łatwą zmianę między czterema różnymi rodzajami surowca. Wyniki przekroczyły oczekiwania klienta w zakresie jakości i ilości".
Firma opiera się na długiej tradycji przekształcania produktów ubocznych w wartościowy produkt i działa w oparciu o przekonanie, że tłuszcz jest zasadniczo dobry i jest kluczowym składnikiem wydobywającym smak z różnych produktów spożywczych i potraw. Biorąc to pod uwagę, Alfa Laval zbadała, w jaki sposób firma może kontynuować upcykling produktów ubocznych z najlepszą wydajnością swoich urządzeń oraz najbardziej efektywnym wykorzystaniem energii i wody aby stworzyć produkt o wartości dodanej, na który istnieje duże zapotrzebowanie w przemyśle spożywczym i restauracjach. Ostatecznym celem było umocnienie pozycji firmy w centrum bardziej zrównoważonej produkcji żywności" – mówi Olivier.
Zespół Alfa Laval skoncentrował się na wielofunkcyjnym podejściu zorientowanym na klienta, aby wspomóc go w poprawie działania sprztętu, optymalizacji wydajności i wspierać jego operacje, jednocześnie zwiększając wydajność i zrównoważony rozwój.
“W Alfa Laval rozumiemy, że nie możesz być tylko sprzedawcą. Musisz dobrze rozumieć procesy zachodzące u klienta i być partnerem-ekspertem na poziomie technologii procesowej" – podsumowuje Olivier. "Sukces przychodzi, gdy klient ma zaufanie do Twojej wiedzy i doświadczenia, gdy widzi, że w pełni rozumiesz jego wyzwania i to, co chce osiągnąć. Możemy pomóc mu spełnić, a nawet przekroczyć jego oczekiwania – wtedy jest to korzystne zarówno dla Alfa Laval, jak i dla naszych klientów".
Przemysł spożywczy związany z tłuszczem
Oczekuje się, że globalny rynek jadalnych tłuszczów zwierzęcych wzrośnie z 25,57 mld USD w 2021 r. do 26,56 mld USD w 2022 r. przy złożonej rocznej stopie wzrostu (CAGR) wynoszącej 3,84%.
Upcykling
Firma przetwarza produkty uboczne z mięsa w celu wytworzenia produktu o wartości dodanej : 25 000 ton tłuszczów, które są wykorzystywane jako składnik w różnych rodzajach produkcji żywności.