W and WD Series
Seria Alfa Laval W i WD obejmuje dwa typy modeli. Modele W zostały zaprojektowane specjalnie do odtłuszczania serwatki. Modele WD mogą łączyć odtłuszczanie serwatki i klarowanie w jednym etapie. Seria W i WD jest dostępna w szerokim zakresie rozmiarów i posiada innowacyjne funkcje, które zapewniają wydajną, niezawodną i oszczędną pracę.
Zaawansowana technologia, która wnosi nowe korzyści do przetwarzania serwatki
- Unikalna konstrukcja hermetyczna Alfa Laval z dolnym zasilaniem zapewnia doskonałą wydajność odtłuszczania i utrzymuje wysoką jakość produktu.
- Konstrukcja z dolnym zasilaniem redukuje siły ścinające w celu delikatnego traktowania produktu, co pozwala zachować rozmiar cząsteczek tłuszczu.
- Hermetyczne uszczelki na wlocie i wylocie zapobiegają utlenianiu i redukują spienianie mleka
- Łatwa adaptacja do warunków procesowych zapewnia większą elastyczność produkcji i efektywne CIP
- Oszczędność energii do 60% dzięki hermetycznej konstrukcji
Dwa najlepsze typy wirówek do serwatki
Celem oddzielania serwatki jest odzyskanie tłuszczu, przy jednoczesnym zapewnieniu, że odtłuszczona serwatka jest możliwie jak najbardziej pozbawiona tłuszczu. Niska zawartość tłuszczu jest ważna dla ułatwienia dalszej obróbki i zwiększa wartość serwatki. Wirówki Alfa Laval serii W i WD zostały zaprojektowane dokładnie do tego celu. Seria WD łączy klarowanie i odtłuszczanie w jednym etapie, dzięki sekcji klarowania wewnątrz bębna, która umożliwia wykorzystanie wstępnie przefiltrowanej serwatki (tj. bez konieczności stosowania najpierw klarownika serwatki). Połączenie tych funkcji w jednym etapie zmniejsza zarówno koszty inwestycyjne, jak i powierzchnię instalacji.
Cechy, które gwarantują różnicę w jakości
Wirówki Alfa Laval wyróżniają się tym, co znajduje się wewnątrz: szeroki zakres unikalnych i opatentowanych technologii, które razem pomagają klientom z branży mleczarskiej osiągnąć lepszą jakość produktów przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych. Umożliwiają one również radykalne zmniejszenie zużycia wody i energii, redukując koszty operacyjne i zmniejszając negatywny wpływ Twojego zakładu mleczarskiego na środowisko naturalne.
Hermetyczna
Łagodne przyspieszenie, duża wydajność
Unikalna hermetyczna misa, która umożliwia poprawę jakości produktów i zdecydowane zmniejszenie zużycia energii.
eDrive™
Prosta konstrukcja - wyższa wydajność i niższe koszty
System napędu bezpośredniego z mniejszą liczbą części wirujących, który minimalizuje koszty konserwacji i energii.
UniDisc™
Nowe poziomy wydajności i higieny
Radykalnie nowa konstrukcja dysku, która zmniejsza potrzeby czyszczenia przy jednoczesnym zwiększeniu przepływu nawet o 20%.
eMotion™
Dwukrotnie większa wydajność na kWh
Innowacja, która minimalizuje tarcie oraz zmniejsza zużycie energii i emisję CO2 przez wirówkę nawet o 70%.
Bactofuge®
Zwiększona pojemność na substancje stałe
Ciągłe odprowadzanie fazy stałej zapewnia nienaruszony i wysoce skoncentrowany strumień do dalszego przetwarzania lub jako wartościowy produkt uboczny. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie wydajności separacji.
Innowacyjna Wirówka
Alfa Laval wynalazła pierwszą wirówkę talerzową i od ponad wieku jest liderem w rozwoju technologii wirówek. Za pomocą wirówek usprawniane są różne procesy technologiczne w różnych branżach. Cieszymy się, że możemy podzielić się z Państwem naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobyliśmy w tym czasie. Odwiedź naszą bazę wiedzy Innowacyjna Wirówka, aby dowiedzieć się więcej o postępie w dziedzinie oddzielania i krokach podejmowanych przez Alfa Laval w celu ciągłego rewolucjonizowania technologii dla osiągnięcia doskonałości biznesowej.