Alrox deaeration module under vacuum

Usuwanie rozpuszczonych gazów z ciekłych produktów za pomocą modułu odpowietrzania Alrox pod podciśnieniem zwiększa jakość produktu i zachowuje jego smak oraz właściwości odżywcze. Urządzenie skutecznie usuwa tlen z produktów większości typów od soków produkty o wysokiej lepkości. Utrzymuje czystość powierzchni wymiany ciepła, zapobiega kawitacji i zwiększa precyzję dozowania wolumetrycznego. Ten moduł fabrycznie zmontowany na płozach współpracuje z pasteryzatorem lub sterylizatorem.

Alrox deaeration module under vacuum Right

Zapobieganie utlenieniu płynnego produktu spożywczego w celu poprawy jego jakości

  • Dłuższe zachowanie świeżości płynnego produktu spożywczego oraz poprawa jego smaku i wartości odżywczych
  • Zapobieganie zabrudzeniu powierzchni wymiany ciepła w celu jego usprawnienia
  • Niższy poziom tlenu sprzyja wysokiej precyzji dozowania
  • Spowolnienie procesu utleniania zwiększa elastyczność i niezawodność produkcji
  • Poprawia zachowanie smaku, koloru, aromatu, właściwości odżywczych i stabilności produktów spożywczych

Moduł odpowietrzania Alrox Alfa Laval pod podciśnieniem skutecznie usuwa wolne, rozproszone i rozpuszczone gazy, aby zapobiegać utlenianiu produktów spożywczych. Ta próżnia pozwala zachować aromat, smak, wygląd i substancje odżywcze, jak kwas askorbinowy, w produktach.  

Wyjątkowe cechy wyposażenia to m.in. wirówka, która wytwarza produkty o jednolitej gęstości, obniżając zawartość tlenu w produktach o wysokiej lepkości, i odolejacz do soku pomarańczowego. Opcjonalny kondensator odzysku aromatu zbiera i przechowuje związki aromatyczne, a recyrkulacja oczyszczonej wody procesowej pozwala na odzysk wody uzupełniającej.  

Moduł odpowietrzania Alrox pozwala zmaksymalizować redukcję tlenu w pracy przerywanej z wszechstronnymi suszarkami próżniowymi lub w pracy ciągłej z próżniowym modułem odpowietrzania wbudowanym w linii. 

 

.

Jak działa moduł odpowietrzania Alrox pod podciśnieniem Alfa Laval? 

Przychodzący produkt podgrzany do temperatury 65–70°C jest podawany do naczynia odpowietrzania. W naczyniu podciśnienie osiąga poziom równoważny temperaturze wrzenia, zazwyczaj od 5 do 8°C poniżej temperatury podgrzania. Temperatura natychmiast spada, gdy produkt trafia do urządzenia. W warunkach podciśnienia produkt ulega gwałtownemu rozszerzeniu, a rozpuszczone powietrze wraz z oparami produktu odparowuje. W razie potrzeby opary mogą przepływać do skraplacza, gdzie są schładzane i zawracane wraz z produktem. Pompa próżniowa usuwa odparowane powietrze z naczynia i nieskraplające się gazy lub pewne niepożądane smaki. 

Podciśnienie jest utrzymywane przez pompę próżniową z pierścieniem cieczowym i zawór regulacyjny. Poziom produktu jest monitorowany przez przetwornik poziomu, który napędza pompę zasilającą. Odpowietrzony produkt odprowadzany jest dolnym wylotem i wypompowywany przez specjalną pompę. 

Moduł odpowietrzania Alrox można wyposażyć we wbudowany kondensator odzysku aromatu, aby zredukować straty aromatu i utrzymać stężenie produktu. Opary są kondensowane i mogą w razie potrzeby zostać z powrotem wprowadzone do odpowietrzonego produktu. 

Alrox dearation module spinner working principle
.

Produkty

Serwis

Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego

Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego Alfa Laval pomagają zwiększyć wydajność procesów przetwórstwa spożywczego. Korzyści są następujące:

  • Ciągłe usprawnianie działań w celu utrzymania przewagi nad konkurencją
  • Nacisk na niezawodność, optymalizację i dostępność
  • Maksymalny zwrot z inwestycji w całym cyklu życia systemów przetwórstwa spożywczego

Dowiedz się więcej o naszej ofercie

service men with ipad