Alrox deaeration module under vacuum
Usuwanie rozpuszczonych gazów z ciekłych produktów za pomocą modułu odpowietrzania Alrox pod podciśnieniem zwiększa jakość produktu i zachowuje jego smak oraz właściwości odżywcze. Urządzenie skutecznie usuwa tlen z produktów większości typów od soków produkty o wysokiej lepkości. Utrzymuje czystość powierzchni wymiany ciepła, zapobiega kawitacji i zwiększa precyzję dozowania wolumetrycznego. Ten moduł fabrycznie zmontowany na płozach współpracuje z pasteryzatorem lub sterylizatorem.
Zapobieganie utlenieniu płynnego produktu spożywczego w celu poprawy jego jakości
- Dłuższe zachowanie świeżości płynnego produktu spożywczego oraz poprawa jego smaku i wartości odżywczych
- Zapobieganie zabrudzeniu powierzchni wymiany ciepła w celu jego usprawnienia
- Niższy poziom tlenu sprzyja wysokiej precyzji dozowania
- Spowolnienie procesu utleniania zwiększa elastyczność i niezawodność produkcji
- Poprawia zachowanie smaku, koloru, aromatu, właściwości odżywczych i stabilności produktów spożywczych
Moduł odpowietrzania Alrox Alfa Laval pod podciśnieniem skutecznie usuwa wolne, rozproszone i rozpuszczone gazy, aby zapobiegać utlenianiu produktów spożywczych. Ta próżnia pozwala zachować aromat, smak, wygląd i substancje odżywcze, jak kwas askorbinowy, w produktach.
Wyjątkowe cechy wyposażenia to m.in. wirówka, która wytwarza produkty o jednolitej gęstości, obniżając zawartość tlenu w produktach o wysokiej lepkości, i odolejacz do soku pomarańczowego. Opcjonalny kondensator odzysku aromatu zbiera i przechowuje związki aromatyczne, a recyrkulacja oczyszczonej wody procesowej pozwala na odzysk wody uzupełniającej.
Moduł odpowietrzania Alrox pozwala zmaksymalizować redukcję tlenu w pracy przerywanej z wszechstronnymi suszarkami próżniowymi lub w pracy ciągłej z próżniowym modułem odpowietrzania wbudowanym w linii.
Jak działa moduł odpowietrzania Alrox pod podciśnieniem Alfa Laval?
Przychodzący produkt podgrzany do temperatury 65–70°C jest podawany do naczynia odpowietrzania. W naczyniu podciśnienie osiąga poziom równoważny temperaturze wrzenia, zazwyczaj od 5 do 8°C poniżej temperatury podgrzania. Temperatura natychmiast spada, gdy produkt trafia do urządzenia. W warunkach podciśnienia produkt ulega gwałtownemu rozszerzeniu, a rozpuszczone powietrze wraz z oparami produktu odparowuje. W razie potrzeby opary mogą przepływać do skraplacza, gdzie są schładzane i zawracane wraz z produktem. Pompa próżniowa usuwa odparowane powietrze z naczynia i nieskraplające się gazy lub pewne niepożądane smaki.
Podciśnienie jest utrzymywane przez pompę próżniową z pierścieniem cieczowym i zawór regulacyjny. Poziom produktu jest monitorowany przez przetwornik poziomu, który napędza pompę zasilającą. Odpowietrzony produkt odprowadzany jest dolnym wylotem i wypompowywany przez specjalną pompę.
Moduł odpowietrzania Alrox można wyposażyć we wbudowany kondensator odzysku aromatu, aby zredukować straty aromatu i utrzymać stężenie produktu. Opary są kondensowane i mogą w razie potrzeby zostać z powrotem wprowadzone do odpowietrzonego produktu.
Produkty
Serwis
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego Alfa Laval pomagają zwiększyć wydajność procesów przetwórstwa spożywczego. Korzyści są następujące:
- Ciągłe usprawnianie działań w celu utrzymania przewagi nad konkurencją
- Nacisk na niezawodność, optymalizację i dostępność
- Maksymalny zwrot z inwestycji w całym cyklu życia systemów przetwórstwa spożywczego