Food sterilizers
Sterylizatory żywności Alfa Laval pozwalają zachować smak i świeżość produktu w wygodnym i bezpiecznym opakowaniu. Ten szeroki zakres obróbki cieplnej likwiduje drobnoustroje powodujące zepsucie, aby zachować świeżość produktów, wydłużyć ich okres trwałości i zapewnić bezpieczeństwo. Wybierz najskuteczniejsze rozwiązanie do sterylizacji dostosowane do indywidualnych wymagań, aby zmniejszyć zużycie energii oraz wielkość emisji i odpadów, a w konsekwencji oszczędzać pieniądze.
Ochrona i konserwacja produktów spożywczych metodą sterylizacji termicznej
- Gwarancja bezpieczeństwa procesu i produktów ze względu na niezawodność wymiany ciepła nadzorowaną przez wbudowany sterownik
- Elastyczna oferta płytowych, rurowych i skrobakowych wymienników ciepła umożliwia dostosowanie do wymagań
- Oszczędności energii ze względu na bezpośredni i pośredni odzysk ciepła, wydajną wymianę ciepła i systemy pompowania oraz optymalizację cykli CIP
- Globalny zasięg z lokalnymi serwisami i dostawą oryginalnych części zamiennych i zestawów do konserwacji zapobiegawczej, predykcyjnej i proaktywnej
Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów i zepsuciu produktu i zapewnianie jego integralności przy użyciu sterylizatorów do żywności Alfa Laval. Elastyczne i modułowe systemy sterylizacji delikatnie traktujące produkty wrażliwe na rozciąganie i ciepło, jak:
- przezroczyste płyny o niskiej lepkości,
- produkty papkowate, włókniste i zawierające cząstki,
- lepkie produkty, jak przeciery owocowe
W tych modułach do obróbki termicznej produkty spożywcze są sterylizowane przy użyciu przegrzanej wody o temperaturze poniżej 120°C. Delikatna obróbka bez silnego rozciągania chroni integralność produktów. Niektóre moduły umożliwiają obróbkę w wysokiej temperaturze (UHT) w razie potrzeby.
Sterylizatory żywności Alfa Laval spełniają międzynarodowe przepisy bezpieczeństwa żywności dotyczące bezpieczeństwa, niezawodności, efektywności i higieny obowiązujące m.in w przemyśle mleczarskim, spożywczym oraz produkcji napojów.