Steritherm DSI
Steritherm DSI Alfa Laval chroni smak, aromat, konsystencję, wygląd i właściwości odżywcze produktu. Ten sterylizator z bezpośrednim wtryskiem pary chroni jakość nabiału, świeżych napojów i płynnych artykułów spożywczych. Ciągła sterylizacja UHT polega na błyskawicznym podgrzaniu produktów do temperatury sterylizacji na krótki czas, a następnie szybkim ich schłodzeniu przed przelaniem do aseptycznego opakowania. Usprawnia to produkcję i wydłuża okres trwałości produktów.
Mniej przestojów, wyższy poziom bezpieczeństwa i dłuższa trwałość nabiału, produktów spożywczych i napojów dzięki sterylizacji UHT
- Błyskawiczne podgrzewanie i schładzanie wywiera minimalny wpływ na produkty wrażliwe na ciepło
- Dłuższy czas pracy bez przestojów i niższe koszty utrzymania ze względu na bezpośredni wtrysk pracy i automatyczny system diagnostyczny
- Wyższe bezpieczeństwo produkcji z uwagi na kontrolę krytycznych parametrów przez automatyczny rejestrator z atestem FDA
- Wysoka efektywność energetyczna i oszczędność kosztów dzięki wykorzystaniu w 100% ciepła utajonego pary
- Mała powierzchnia podstawy eliminująca konieczność montażu systemów powrotu kondensatu
Lepsza stabilność jest połączona z zachowaniem naturalnych, odżywczych i organoleptycznych właściwości nabiału, produktów spożywczych i napojów. Steritherm DSI Alfa Laval służy do sterylizacji wrażliwych na ciepło, niskokwasowych i łatwo psujących się produktów. W tym module do ciągłej sterylizacji UHT bezpośredni wtrysk pary jest wykorzystywany, aby zapobiegać brązowieniu lub przegotowaniu produktu i denaturacji białek.
W ramach aseptycznej linii produkcyjnej bag-in-box moduł Steritherm DSI zapewnia integralność produktów — od zup, sosów i jedzenia dla niemowląt przez mleko kokosowe po nabiał i produkty bezmleczne oraz produkty na bazie skrobi. Ten w pełni zautomatyzowany sterylizator UHT jest wyposażony w automatyczny system nadzoru i diagnostyki, który optymalizuje czas pracy i produkcję, oraz jest serwisowany w globalnej sieci serwisowej dużego dostawcy.
Jak działa Steritherm DSI Alfa Laval?
Schemat blokowy bezpośredniego wtrysku pary
Przed rozpoczęciem produkcji sam moduł poddawany jest sterylizacji w procesie SIP parą kulinarną. Po zakończeniu sterylizacji pozostaje sterylny w warunkach aseptycznych. Gdy tylko zbiornik aseptyczny i/lub nalewaczka jest w stanie przyjąć wysterylizowany produkt, produkcja może ruszać.
Produkt jest podawany do zbiornika wyrównawczego, który stanowi wlot modułu Steritherm DSI. Surowiec jest podgrzewany metodą odzysku ciepła w pośrednim wymienniku ciepła do temperatury około 80°C (176°F). Ostateczne ogrzanie do temperatury sterylizacji odbywa się we wtryskiwaczu pary poprzez ciągłe wtryskiwanie pary kulinarnej pod wysokim ciśnieniem do produktu.
W pełni zautomatyzowany moduł utrzymuje temperaturę produktu i zawartość wody na stałym poziomie. Jakakolwiek odchyłka różnicy temperatury większa niż ±1°C (± 1,8°F) wywołuje alarm.
Sterylizacja jest przeprowadzana w rurze, w której produkt przebywa przez odpowiedni czas w wymaganej temperaturze. Następnie produkt wpływa do rozprężacza, w którym panuje podciśnienie. Ciśnienie i temperatura spadają niemal natychmiast do 85°C (185°F). Nadmiar wody odparowuje w postaci pary.
Produkt może zostać podany do opcjonalnego aseptycznego homogenizatora lub bezpośrednio do sekcji chłodzenia pośredniego wymiennika ciepła, gdzie osiągnie temperaturę odpowiednią do rozlewania.