Steritherm VLA
Likwidacja lub unieszkodliwienie drobnoustrojów zwiększa stabilność mikrobiologiczną produktów i zapobiega ich psuciu. Steritherm VLA Alfa Laval to aseptyczny system obróbki cieplnej, który sterylizuje produkty o średniej i wysokiej lepkości. Skonstruowany na bazie rurowego wymiennika ciepła zapewnia delikatne traktowanie produktów oraz równomierne ogrzewanie i chłodzenie. Ten aseptyczny sterylizator jest łatwy w obsłudze i minimalizuje przestoje.
Osadzony na płozach rurowy sterylizator do włóknistych, zawierających cząstki lub lepkich produktów
- Większa elastyczność produkcji w przypadku produktów o wysokiej lepkości oraz zawierających włókna i cząsteczki
- Wszechstronność pod względem pojemności i składu produktu
- Delikatne traktowanie oraz równomierne ogrzewanie i chłodzenie
- Niezawodne, ekonomiczne działanie przez długi czas z lepszą efektywnością wymiany ciepła niż w przypadku konstrukcji typu rura w rurze
- Prawie bezobsługowe działanie dzięki brakowi ruchomych mechanizmów i niskim wymaganiom serwisowym
Steritherm VLA Alfa Laval służy do sterylizacji produktów o średniej i wysokiej lepkości z cząstkami lub bez. Sercem tego wszechstronnego i niezawodnego aseptycznego sterylizatora rurowego jest pierścieniowy wymiennik ciepła Viscoline Alfa Laval. Wytwarza on wysoką temperaturę przez odpowiednio długi czas, aby zapewnić bezpieczeństwo produktów za pomocą skutecznej sterylizacji w całym procesie pakowania.
Łatwość i krótki czas dostawy, montażu, obsługi i utrzymania. Wersje specjalne z następującymi funkcjami:
- usuwanie powietrza z produktu przed obróbką we współdziałaniu z wbudowanym modułem odpowietrzania Alrox
- pośredni odzysk ciepła przekładający się na oszczędność energii
- obróbka produktów o dużej lepkości takich, przeciery, dżemy, zupy z cząstkami i przetwory pomidorowe, w warunkach wysokiego ciśnienia
Jak działa Steritherm VLA Alfa Laval?
Steritherm VLA jest wyposażony w pierścieniowy wymiennik ciepła Viscoline VLA-4, w którym produkt przepływa przez pierścieniową przestrzeń między dwiema koncentrycznymi rurami, zanurzonymi w czynniku grzewczym lub chłodzącym. Czynnik przepływa w przeciwprądzie do produktu przez podobne pierścieniowe szczeliny między zewnętrzną rurą produktową i rurą płaszczową oraz między wewnętrzną rurą produktową a rurą środkową. Rury czynnika i produktu mogą być pofałdowane, aby usprawnić wymianę ciepła.
Przed wpuszczeniem produktu do sterylizatora Steritherm VLA jest on sterylizowany przez for 30 minut przegrzaną wodą o temperaturze 125°C (257°F). Produkt wpływa przez zbiornik wyrównawczy, następnie jest przepompowywany za pomocą pompy przez pierwszy wymiennik, gdzie krążąca ciepła woda podgrzewa go do temperatury odpowiedniej do przeprowadzenia sterylizacji. Stamtąd produkt trafia do komory, w której przebywa przez czas potrzebny do efektywnej sterylizacji.
Następnie przed przepompowaniem produktu do zbiornika aseptycznego nalewaczki następuje jego dwuetapowe schładzanie – w wieży wodnej, a następnie wodą schłodzoną. System wyposażono w funkcję zmiany kierunku, która uniemożliwia dostarczenie produktu do nalewaczki, jeśli temperatura obróbki cieplnej spadnie poniżej wartości zadanej. W przypadku wysokokwasowych produktów o pH co najmniej 4,5 produkcja może zostać wznowiona po osiągnięciu prawidłowej temperatury, bez konieczności ponownej sterylizacji wodą.
Dostępne są także wersje z pośrednim odzyskiem ciepła, zintegrowane z modułem odpowietrzania Alrox Alfa Laval oraz o zwiększonej odporności na ciśnienie, przydatne w przypadku bardzo lepkich produktów.