Dry Rendering Optimizer
Uzyskaj mączkę bogatszą w białko i większą ilość tłuszczu dzięki optymalizatorowi procesu renderowania na sucho od Alfa Laval. Przekształcenie istniejącej linii technologicznej suchego renderowania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w wysokowydajny system hybrydowy lub kompletny, zautomatyzowany system mokrego renderowania przyczynia się do 40% oszczędności energii i kosztów operacyjnych. Może również podnieść zawartość białka w mączce nawet o 5%, a wydajność wysokiej czystości tłuszczu
Energooszczędne renderowanie zwiększa jakość i wydajność mączki bogatej w białko i tłuszcz o wysokiej czystości
- Zwiększ zawartość białka w mączce nawet o 5%, jednocześnie poprawiając jej stabilność
- Zwiększ wydajność tłuszczu o ponad 10% dzięki tłuszczowi zwierzęcemu o wyższej jakości do produkcji biopaliw
- Zmniejsz koszty eksploatacji i energii o około 40% dzięki automatyzacji i ponownemu wykorzystaniu ciepła odpadowego
- Ogranicz emisje dwutlenku węgla poprzez efektywne energetycznie ponowne wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, zasobów naturalnych
Alfa Laval Dry Rendering Optimizer /Optymalizator renderowania na sucho od ALfa Laval zwiększa wartość Twojego strumienia produktów końcowych, jednocześnie zwiększając Twoje kwalifikacje w zakresie zrównoważonego rozwoju. Minimalna inwestycja w niezbędny sprzęt skutkuje znacznymi oszczędnościami. Ponadto system renderowania podgrzewa produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, zużywając mniej energii niż konwencjonalne systemy i ponownie wykorzystuje ciepło odpadowe z suszenia, zmniejszając rachunki za prąd.
Odpowiedzialne ponowne wykorzystanie zasobów hodowli zwierząt i ciepła odpadowego pomaga zmniejszyć emisję dwutlenku węgla, zużycie paliw kopalnych i koszty mediów, co czyni optymaliztor rozsądną inwestycją.
Zawsze współpracujemy z Alfa Laval w zakresie dopracowania operacji. Nie możemy się doczekać kontynuacji naszej bliskiej i konstruktywnej współpracy oraz wykorzystania know-how Alfa Laval w celu dostosowania rozwiązań do naszych wymagań”.
–Salvatore Papa, General Manager, Proteg SpA
Co możemy dla Ciebie zrobić?
Optymalizacja procesów renderowania na sucho w celu uzyskania 40% oszczędności energii oraz poprawy jakości i wydajności białka i tłuszczu
Producent tłuszczu oraz mączki mięsno-kostnej Proteg SpA zwrócił się do Alfa Laval z prośbą o poprawę jakości produktów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii i emisji do środowiska. Prośba? Wyższa zawartość białka, aby podnieść cenę sprzedaży śruty białkowej do karmy dla zwierząt oraz wyższej jakości tłuszczu do wykorzystania w biopaliwie, co przekłada się na wyższą wydajność.
Serwis
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego Alfa Laval pomagają zwiększyć wydajność procesów przetwórstwa spożywczego. Korzyści są następujące:
- Ciągłe usprawnianie działań w celu utrzymania przewagi nad konkurencją
- Nacisk na niezawodność, optymalizację i dostępność
- Maksymalny zwrot z inwestycji w całym cyklu życia systemów przetwórstwa spożywczego
Powiązane produkty i branże
Jak działa Alfa Laval Dry Rendering Optimizer?
Alfa Laval Dry Rendering Optimizer zapewnia dwie opcje modernizacji: (1) przekształcenie konwencjonalnej linii do renderowania na sucho w system hybrydowy lub (2) przekształcenie konwencjonalnej linii do renderowania na sucho w kompletny system do renderowania na mokro. Modernizacja wymaga inwestycji w łatwe do zintegrowania komponenty, w tym młynki, podgrzewacz z bezpośrednim wtryskiem pary, pompy, dekantery, szybkie separatory, parowniki i suszarkę/kuchenkę.
Opcja aktualizacji 1: Alfa Laval Dry Rendering Optimizer Hybrid
Zmodernizuj konwencjonalną linię do renderowania na sucho aby uzyskać hybrydowy system renderowania.
Alfa Laval Dry Rendering Optimizer Hybrid zapewnia oszczędność energii. Zamienia istniejącą instalację renderowania na sucho w system hybrydowy przy minimalnych nakładach inwestycyjnych, jednocześnie zmniejszając zużycie energii o około 40%. Zmniejszenie kosztów energii i emisji dwutlenku węgla wymaga dodania następujących komponentów:
- Urządzenia do rozdrabniania surowców, w tym pompy do dużych obciążeń
- Nagrzewnica z bezpośrednim wtryskiem pary (DSI) zapewnia szybkość i wydajność
- Dekanter dwu- lub trójfazowy do odwadniania gotowanego produktu, oraz
- Parownik ciepła odpadowego (WHE) do wychwytywania i ponownego wykorzystania ciepła z systemu kuchenki utylizacyjnej
Jakość i ilość mączki i tłuszczu są podobne do tych wytwarzanych przy konwencjonalnym renderowaniu na sucho. Jednak dodanie opcjonalnego dekantera trójfazowego umożliwia ekstrakcję frakcji tłuszczu w postaci tłuszczu o wysokiej czystości, porównywalnej pod względem jakości z tłuszczem renderowanym na mokro.
Opcja aktualizacji 2: Alfa Laval Dry Rendering Optimizer
Zmodernizuj konwencjonalną linię do renderowania na sucho aby uzyskać kompletny system do niskotłuszczowego renderowania na mokro.
Alfa Laval Dry Rendering Optimizer przekształca istniejącą linię przetwarzania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego na sucho w kompletny, zautomatyzowany system renderowania na mokro marki Alfa Laval. System ten optymalizuje zużycie energii oraz poprawia jakość i wydajność produktu końcowego.
Przekształć konwencjonalną linię technologiczną do renderowania na sucho w kompletny system do renderowania na mokro.Oprócz dodania urządzeń do obsługi surowców dla wspomnianego powyżej systemu hybrydowego, Alfa Laval Dry Rendering Optimizer wymaga dodania dekantera Alfa Laval do usuwania tłuszczu w celu wstępnej ekstrakcji tłuszczu przez dwufazowy dekanter oraz wysokoobrotowy odpieniacz separatora w celu usunięcia wszystkich materiałów fazy lekkiej z fazy wodnej przed zatężeniem fazy wodnej w parowniku ciepła odpadowego.
Usunięcie fazy lekkiej z fazy wodnej zmiania profil suszenia i wymaga starannej oceny ogólnej wydajności istniejącej kuchenki. Alfa Laval może przeanalizować wymagania dotyczące wydajności suszenia i w razie potrzeby zalecić rozwiązania, jeśli potrzebna będzie większa wydajność.
Niższa zawartość tłuszczu w mączce mięsno-kostnej umożliwia producentom wprowadzanie na rynek produktu o zawartości białka nawet o 5% wyższej niż w przypadku mączki wytopionej na sucho lub mączki o podobnej zawartości białka jak mączka wytopiona na sucho. Optymalizacja zawartości wilgoci w mączce zmniejsza uszkodzenia termiczne suszonego białka mączki mięsno-kostnej, zapewniając wydajność mączki porównywalną z mączką wytopioną na sucho.