Carboblend

Alfa Laval Carboblend to sprawdzony system mieszania i saturacji dla przemysłu napojowego. System karbonizacji (> 200 udanych instalacji na całym świecie) zapewnia ciągłe, dokładne mieszanie i karbonizację piwa, napojów bezalkoholowych i innych napojów

Carbonation system for blending and carbonation

Moduł do saturacji piwa opracowany we współpracy z przemysłem browarniczym

  • Wyjątkowa dokładność mieszania/karbonizacji
  • Skutecznie rozpuszcza CO2
  • Kompaktowa konstrukcji, zajmująca niewiele miejsca, a jednocześnie uniwersalna i dająca się dostosować do różnych wymagań procesowych
  • Automatyczna kontrola procesu wymagająca mniejszej ilości obsługi
  • Stabilna i niezawodna praca oraz niskie wymagania konserwacyjne dla długiego czasu eksploatacji

Karbonizator do piwa jest fabrycznie zmontowanym na ramie i przygotowanym do CIP modułem. System karbonizacji spełnia wymogi przemysłu spożywczego, co oznacza, że wszystkie elementy karbonizatora do piwa, które mają kontakt z cieczami procesowymi, są wykonane ze stali nierdzewnej z uszczelkami odpornymi na wysokie temperatury.

.

Mieszanie

Mieszanie jest przeprowadzane przy ciągłej kontroli stosunku przepływu składników cieczy, np. piwa i wody. Stosunek mieszania jest wstępnie wybrany na panelu sterowania. Sterownik otrzymuje w sposób ciągły dane z przepływomierza w liniach piwa i wody/piwa i reguluje zawór kontrolujący przepływ na linii woda/piwo, dzięki czemu stosunek mieszania jest stały. 

Karbonizacja

Dwutlenek węgla jest wstrzykiwany bezpośrednio do linii piwa. Specjalnie zaprojektowane mieszadło statyczne gwarantuje efektywne wymieszanie gazu w produkcie. Poziom karbonizacji jest określony w panelu sterowania. Zarówno przepływomierze jak i zawór regulują przepływ CO2, aby utrzymać stałą jego zawartość w produkcie.

Moduł wyposażony jest w przetrzymywacz, który w połączeniu z zaworem stałego ciśnienia zapewnia, że gaz jest zaabsorbowany, kiedy piwo opuszcza moduł.

Typowe zastosowania to rozcieńczanie i karbonizacja piwa HGB o parametrach 12-14,5°P, 2°C, 3,5 g/l CO2 i ciśnieniu 2-4 bar wodą odtlenioną i dwutlenkiem węgla w celu uzyskania piwa o parametrach, np. 10,5°P i zawartości CO2 - 5.5 g/l.

Broszura

Dowiedź się więcej o wydajności, zaletach, praktyczności i szczegółach technicznych maszyny do saturacji piwa Carboblend.

Boston Beer case 640x360
.