Carboset
Do dokładnej i przeprowadzanej w sposób ciągły karbonizacji piwa przed rozlewem.
Zalety
- Automatyczna kontrola
- Eliminuje ryzyko wypieniania
- Solidna konstrukcja
- Kompaktowa i higieniczna konstrukcja
- Neisamowita dokładność mieszania
- Efektywne rozpuszczanie CO2
- Uniwersalność i łatwość w dostosowaniu do różnych wymagań procesu
- Niskie wymagania związane z konserwacją
Zasada działania
Dwutlenek węgla jest wstrzykiwany bezpośrednio do linii piwa. Specjalnie zaprojektowane mieszadło statyczne gwarantuje efektywne rozmieszanie gazu w produkcie. Poziom karbonizacji jest określony w panelu sterowania. Zarówno przepływomierze jak i zawór kontrolny regulują przepływ CO2, aby utrzymać stałą jego zawartość w produkcie.
Moduł wyposażony jest w przetrzymywacz, który w połączeniu z zaworem stałego ciśnienia za tym urządzeniem zapewnia, że gaz jest zaabsorbowany, kiedy piwo opuszcza moduł.
Typowe zastosowania to karbonizacja piwa do poziomu 6.0 g/l CO2 ppm, w temperaturze 2°C i ciśnieniu 4 bar.