Moduł do chmielenia na zimno
Alfa Laval oferuje rozwiązania skutecznego chmielenia na zimno - procesu dodawania chmielu do piwa po fermentacji. Proces uwalniania olejków eterycznych z chmielu poprawia smak i aromat utracony w warzelni bez zwiększania goryczki piwa. Praktyka taka stała się powszechna w ostatnich latach, a gatunki piwa takie jak India Pale Ale zyskały popularność.
Bądź pewien, że wykorzystujesz chmiel w maksymalnie praktyczny i skuteczny sposób
- Chmielenie na zimno naraz dużych ilości (IMXD)
- Pełna homogeniczność zapewniona przez dynamiczne mieszanie
- Niskie straty produktu (IMXD i Alhop)
- Wyeliminowanie ryzyka blokowania (IMXD i Alhop)
Alfa Laval oferuje rozwiązania we wszystkich kluczowych etapach procesu chmielenia na zimno, takie jak: wprowadzania granulatu, dezagregacji, ekstrakcji aromatu i smaku, a także usuwania chmielu. Rozwiązania Alfa Laval do chmielenia na zimno rozszerzają możliwości wytwarzania charakterystycznych piw, przy zwiększaniu wydajności produkcji, skróceniu czasu procesu, usprawnieniu procedur czyszczenia i zmniejszaniu strat.