Stacja propagacji drożdży
Stacja rozmnażania drożdży Alfa Laval została zaprojektowana do rozmnażania drożdży w sterylnych warunkach w przemyśle piwowarskim w celu odnowienia podaży drożdży. Elastyczna konstrukcja instalacji do rozmnażania drożdży umożliwia rozmnażanie różnych szczepów drożdży w zależności od potrzeb. Instalacja jedno- (lub wielozbiornikowa) wymaga wstępnej inokulacji laboratoryjnie rozmnożoną kulturą drożdży (przy użyciu kolby Alfa Laval SB Carlsberg Flask).
Niezawodny i bezpieczny proces dla niezainfekowanych, świeżo rozmnożonych drożdży
- Umożliwia maksymalną witalność i żywotność drożdży dzięki unikalnemu projektowi procesu
- Stworzony do rozmnażania drożdży - wszystkie zawory procesowe i złączki są specjalnie zaprojektowane do rozmnażania drożdży
- Mieszadła zapewniają delikatną homogenizację
- Łatwa i niezawodna obsługa dzięki standardowej konstrukcji i sprawdzonej technologii
System rozmnażania drożdży ma unikalną płytę górną wyposażoną w pełni higieniczną obsługę, w tym automatyczną kontrolę ciśnienia, zawór bezpieczeństwa, zawór antypróżniowy, sondę poziomu i lancę napowietrzającą z rozpuszczalnikiem powietrza lub (w przypadku większych zbiorników) mieszadło z wałem drążonym. Standardowa pojemność robocza wynosi do 100 hl. System rozmnażania drożdży jest dostarczany jako moduł "pod klucz", wstępnie zmontowany i przetestowany na sucho w fabryce. Może być dostarczony ze stacją CIP i różnymi poziomami automatyzacji.
Proces propagacji drożdży
Po zakończeniu CIP i sterylizacji parowej, naczynie do rozmnażania drożdży jest napełniane gorącą lub zimną brzeczką. Brzeczka jest następnie sterylizowana przez płaszcz grzewczy na stożku, a następnie chłodzona przez płaszcz chłodzący na części cylindrycznej. Przed inokulacją brzeczka jest napowietrzana sterylnym powietrzem. Naczynie jest następnie zaszczepiane czystą kulturą drożdży (z Carlsberg Flask)) w sterylnych i aseptycznych warunkach.
Podczas rozmnażania drożdży temperatura jest utrzymywana na ustalonym poziomie, a rozmnażane drożdże są napowietrzane zgodnie z wymaganiami konkretnego szczepu. Gdy drożdże osiągną wymagane stężenie komórek, są one umieszczane w fermentatorze pośrednim lub bezpośrednio w zbiorniku do fermentacji drożdży.
Czyszczenie
Przed rozpoczęciem pracy lub transportu wszystkie linie są przepłukiwane wodą i sterylizowane parą. System rozmnażania drożdży jest czyszczony za pomocą zintegrowanej lub zewnętrznej instalacji CIP.
Instalacja
Sprzęt do rozmnażania drożdży jest wstępnie zmontowany i przetestowany na sucho przed wysyłką. Następnie jest oznaczany w naszym warsztacie w celu łatwego ponownego montażu w browarze zgodnie z załączonymi instrukcjami.
Konserwacja
Zawory powinny być sprawdzane, a uszczelki wymieniane w regularnych odstępach czasu. Ponadto wkład filtra należy wymieniać co najmniej raz na dwa lata.