Rozwiązania do zagęszczania piwa i napojów
Rozwiązania Alfa Laval do zagęszczania piwa i napojów usuwają wodę z piwa, wina i cydru po fermentacji. Dzięki zastosowaniu procesuwysokociśnieniowej, niskotemperaturowej odwróconej osmozy uzyskuje się wysokiej jakości koncentrat. Koncentrat napoju po ponownym uwodnieniu do dalszej sprzedaży ma taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny. Łańcuch dostaw oparty na koncentracie obniża koszty pakowania i wysyłki.
Obniż koszty logistyczne i popraw swój profil zrównoważonego rozwoju dzięki wysokiej jakości koncentratom piwa i napojów
- Obniżone koszty transportu dzięki zmniejszeniu wolumenu przewozów piwa i koncentratów napojów
- Niższe ogólne koszty łańcucha dostaw dzięki mniejszym ilościom piwa i koncentratu napojów do pakowania, przechowywania i transportu
- Zmniejszone wymagania dotyczące przechowywania w punktach sprzedaży, takich jak bary i restauracje
- Po ponownym uwodnieniu koncentratu piwo ma taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny
Systemy do zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval zapewniają kompleksowe rozwiązania dla potrzeb związanych z zagęszczaniem napojów. Te kompaktowe, niezawodne i energooszczędne rozwiązania zwiększają efektywność produkcji, transportu, magazynowania i rozlewu napojów w zakładach pakowania zbiorczego i w punktach sprzedaży. Przekłada się to na wyższą wydajność i produktywność, niższe koszty inwestycyjne i bardziej zrównoważoną dystrybucję.
Dzięki systemom zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval można obniżyć koszty transportu luzem o około 80%, jednocześnie zmniejszając emisję dwutlenku węgla w łańcuchu dostaw.
Przykład sensoryczny: świeżo odtworzony
Porównanie świeżego piwa i rekonstytuowanego koncentratu piwa Revos
Procedura
- Świeże, odtworzone piwo jasne zostało poddane szczegółowym opisowym badaniom sensorycznym.
- Oceny zostały uśrednione dla dużej grupy degustatorów
Wyniki
Testy sensoryczne wykazały minimalne lub żadne różnice pomiędzy kontrolą (świeże piwo) a próbą (piwo odtworzone).
Ciągły proces koncentracji, higieniczna konstrukcja
Systemy Alfa Laval do zagęszczania piwa i napojów wyposażone są w opatentowane filtry z ultraszczelną strukturą porów membrany, która pozwala na łatwe przepuszczanie wody przy jednoczesnym zatrzymywaniu alkoholu, aromatów, białek i cukrów w koncentracie. Filtry membranowe wytrzymują wysokie ciśnienie - umożliwiając uzyskanie wyższych współczynników stężenia - i eliminują martwe strefy podczas czyszczenia na miejscu (Cleaning-in-Place - CIP). Przekłada się to na dłuższy czas pracy i wyższe standardy higienicznej konstrukcji z możliwością pełnego czyszczenia membran.
Systemy oszczędzające przestrzeń, oszczędzające energię
Wybór technologii zagęszczania Alfa Laval opartej na odwróconej osmozie daje w efekcie system zajmujący niewiele miejsca, o znacznie niższych kosztach inwestycyjnych i niższym zapotrzebowaniu na energię niż inne technologie, takie jak technologia wymrażania wody czy inne technologie osmotyczne. Ponadto, systemy zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval nie wymagają odgazowywania produktu, co zapobiega utracie smaku.
Wyższa przepustowość, niższe koszty
Optymalizacja parametrów dla każdego napoju maksymalizuje przepustowość i znacznie zmniejsza straty produktu przy zachowaniu jego profilu smakowego.
Alfa Laval Revos - aplikacje
Transport towarów masowych
Zaoszczędź 5-15 euro za hl na transporcie cysterną
Punkt gastronomiczny
Moduł Draft Revos: Umożliwiają barom serwowanie piwa lub innych napojów z beczek z koncentratem.
Moduł Revos draft mobile: Kompaktowe rozwiązanie do serwowania w lokalach sezonowych
Zasada działania
Systemy zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval wykorzystują wysokociśnieniowy, niskotemperaturowy proces odwróconej osmozy. Praca przy ciśnieniu powyżej 120 barów (1700 psi) pozwala na uzyskanie wyższego współczynnika koncentracji, a tym samym zmniejszenie objętości i kosztów transportu.
Aby uzyskać wysokiej jakości koncentrat, produkt przepływa przez opatentowany filtr membranowy. Membrana przepuszcza wodę, dzięki wielkości porów i polarności, ale zapobiega przenikaniu białek, cukrów, aromatów i alkoholu. Woda przepływa przez membranę, podczas gdy napój pod ciśnieniem staje się bardziej skoncentrowany w miarę przepływu wzdłuż membrany.
System koncentracji Revos 3D/VR
Obejrzyj z bliska nasz moduł koncentracyjny Revos w 360 stopniach. Zbadaj model 3D lub połącz swoje doświadczenia z urządzeniami VR.
Serwis
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego Alfa Laval pomagają zwiększyć wydajność procesów przetwórstwa spożywczego. Korzyści są następujące:
- Ciągłe usprawnianie działań w celu utrzymania przewagi nad konkurencją
- Nacisk na niezawodność, optymalizację i dostępność
- Maksymalny zwrot z inwestycji w całym cyklu życia systemów przetwórstwa spożywczego