Revos concentration system
System zagęszczania Alfa Laval Revos™ wykorzystuje technologię odwróconej osmozy o wysokim ciśnieniu i niskiej temperaturze do usuwania wody z piwa, wina i cydru po fermentacji w celu uzyskania wysokiej jakości koncentratu o zawartości alkoholu do 22% objętościowo (ABV). Po rehydratacji ma on taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny. Usuwa również alkohol i wodę, produkując bezalkoholowe koncentraty piwne oraz czysty etanolowo-wodny jako produkt uboczny
Kompaktowy, ekonomiczny i energooszczędny system do zagęszczania piwa i napojów
- Do 65% niższe koszty transportu dzięki zmniejszeniu ilości transportowanego koncentratu w celu rehydratacji w zakładach pakowania zbiorczego
- Oszczędność cennej powierzchni w punktach sprzedaży, takich jak bary i restauracje, dzięki uwadnianiu koncentratu dopiero w momencie podawania
- Zachowanie profilu smakowego, aromatu i zawartości alkoholu oryginalnego piwa lub napoju dzięki niskotemperaturowemu, opatentowanemu procesowi
- Wysoce wszechstronny system do zagęszczania piwa i napojów z opcjami dealkoholizacji, dearomatyzacji i produkcji neutralnych baz słodowych
Zwiększenie stabilności piwa i napojów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów dystrybucji i transportu dzięki systemowi zagęszczania Revos firmy Alfa Laval.
Moduł koncentracyjny Revos jest dwuprzebiegowym, wysokociśnieniowym, niskotemperaturowym systemem odwróconej osmozy, zdolnym do koncentracji napojów alkoholowych, w tym piwa, wina i cydru. Produkt jest chłodzony, a w pierwszym przejściu pompowany przez opatentowane membrany spiralne. Pod wysokim ciśnieniem woda przenika przez membrany, koncentrując produkt i zachowując do 22% objętości alkoholu. Proteiny, cukry, aromaty są zatrzymywane w piwie i koncentracie napoju dzięki ciasnej strukturze porów membran. Drugi przebieg pozwala na odzyskanie i zatrzymanie alkoholu i aromatów, które ulotniły się podczas pierwszego przebiegu koncentracji.
Kluczowe produkty
Serwis
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego
Usługi systemowe dla przemysłu spożywczego Alfa Laval pomagają zwiększyć wydajność procesów przetwórstwa spożywczego. Korzyści są następujące:
- Ciągłe usprawnianie działań w celu utrzymania przewagi nad konkurencją
- Nacisk na niezawodność, optymalizację i dostępność
- Maksymalny zwrot z inwestycji w całym cyklu życia systemów przetwórstwa spożywczego