Stacja CIP
Stacja CIP stanowi modułowy gotowy do podłączenia do instalacji układ. Funkcją układu jest automatyczny proces mycia na miejscu, czyli CIP (Cleaning In Place lub Clean-in-place), technologicznych linii browarniczych takich jak: układy rurociągów, zbiorniki, nalewarki, wymienniki ciepła, itp. Program mycia, a więc czas mycia, temperaturę, ciśnienie i wielkość przepływu, można w pełni dostosowywać dla poszczególnych obiektów.
Stacje mycia CIP najczęściej wybierane przez ekspertów z branży browarniczej
- Niskie straty produku
- Automatyczna regulacja
- Uniwersalność i łatwość w dostosowywaniu do różnych wymogów procesu
- Niskie koszty utrzymania
- Projektowana we współpracy z przemysłem browarniczym
Stacje mycia CIP w podstawowej wersji to kompaktowy, niezależny, fabrycznie montowany i testowany przed wysyłką układ. W skład stacji mogą wchodzić zbiorniki detergentów, ale również istnieje możliwość wykorzystania istniejących dostarczanych przez klienta zbiorników. Zgodnie z wymogami obowiązującymi w przemyśle spożywczym wszystkie komponenty są wykonane ze stali nierdzewnej oraz wyposażone w uszczelki wytrzymałe na wysokie temperatury.
Zasada działania
Proces mycia w systemie CIP
Roztwór myjący wprowadzany jest za pomocą pompy do specjalnie skonstruowanego płytowego wymiennika ciepła, gdzie jest ogrzewany do wymaganej temperatury. Następnie roztwór kierowany jest do obiektu, który ma być poddany myciu i zawracany do zbiornika cyrkulacyjnego wchodzącego w skład stacji CIP.
Po każdym cyklu mycia roztwór myjący jest wyprowadzany do spustu lub kierowany z powrotem do zbiornika detergentu do powtórnego użytku.
Ponadto, stacja jest wyposażona w opcję automatycznego uzupełnienia środków myjących. Program przygotowawczy uruchamiany jest albo przez operatora albo automatycznie po określonym czasie lub po wybranej ilości sekwencji mycia.
Często zadawane pytania dotyczące stacji myjącej CIP
Alfa Laval dzieli się wskazówkami dotyczącymi czyszczenia z przemysłem spożywczym i napojów
Utrzymanie wysokiego standardu higieny zawsze było kluczowe dla producentów żywności i napojów. W tym niezwykłym czasie czyszczenie staje się jeszcze ważniejsze dla Twojego zakładu produkcyjnego, ludzi i klientów ...
Webinar o rozmnażaniu drożdży - 26 czerwca 2019
Drożdże używane do fermentacji piwa nie żyją wiecznie i muszą być od czasu do czasu zastąpione przez świeże. Uprawa świeżych kultur drożdży nazywana jest propagacją.