Systemy neutralizacji
Popraw smak, stabilność i trwałość swoich olejów roślinnych poprzez skuteczne usuwanie wolnych kwasów tłuszczowych z ropy naftowej. Nasze systemy do procesów neutralizacji usuwają wolne kwasy tłuszczowe i inne zanieczyszczenia, które wpływają na jakość, konsystencję, wygląd, smak i trwałość olejów jadalnych. Dostosuj te systemy do swoich potrzeb - niezależnie od tego, czy chodzi o rafinację na zimno, alkaliczną czy miscellową.
Niezawodna i skuteczna neutralizacja wolnych kwasów tłuszczowych usprawnia procesy rafinacji olejów roślinnych
- Zapewnienie dłuższego czasu bezawaryjnej pracy i dłuższej żywotności dzięki solidnej konstrukcji systemu
- Maksymalizacja jakości, smaku, trwałości i wydajności oleju roślinnego
- Zwiększenie niezawodności i wydajności operacyjnej
- Minimalizacja strat oleju i kosztów operacyjnych
- Łatwość instalacji, obsługi i konserwacji
Efektywna rafinacja alkaliczna wymaga niezawodnych systemów neutralizacji, aby usunąć wolne kwasy tłuszczowe i pozostałości gumy, które sprawiają, że oleje jadalne są kwaśne i podatne na utlenianie.
Dzięki systemom neutralizacji Alfa Laval możesz cieszyć się spokojem ducha, wiedząc, że zoptymalizowane procesy mają na celu zwiększenie wydajności i produktywności procesów rafinacji oleju roślinnego. Możesz być pewny, że nasze globalne centra serwisowe i partnerzy są w pobliżu, aby zaspokoić każdą Twoją potrzebę
Proces Systemu Neutralizacji
System Neutralizacji Alfa Laval składa się z wymienników ciepła, pomp dozujących, mieszadeł, i wirówek talerzowych.
Jak działa neutralizacja oleju
Im większa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, tym trudniejszy jest proces oczyszczania i tym większe stężenie sody kaustycznej potrzebne do ich neutralizacji i usunięcia. Najpierw ropa naftowa jest podgrzewana, dozowana z kwasem, mieszana, dozowana z sodą kaustyczną (ługiem) i ponownie mieszana. Następnie trafia do zbiorników retencyjnych, gdzie następuje rozerwanie wiązań między ropą a wolnymi kwasami tłuszczowymi i innymi zanieczyszczeniami.
Następnie przeprowadza się neutralizację tłuszczów i olejów w sposób ciągły za pomocą wirówek talerzowych. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją dwie metody neutralizacji tłuszczów i olejów:
Proces rafinacji długą mieszanką surowego oleju sojowego lub rzepakowego
W celu neutralizacji wolnych kwasów tłuszczowych, podgrzana ropa naftowa jest dozowana z kwasem i ługiem i pozostaje w kontakcie z sodą kaustyczną w specjalnych specjalnych mieszalnikach retencyjnych fprzez dłuższy okres czasu. Następnie olej jest podgrzewany i przenoszony do wirówek talerzowych, gdzie w jednym etapie z oleju oddzielany jest szlam mydlany i woda płucząca.
Proces rafinacji Multi-mix dla praktycznie każdego rodzaju oleju
Tutaj ropa naftowa wchodzi w kontakt z sodą kaustyczną na krótki okres czasu. Następnie przechodzi przez jeden do dwóch etapów mycia. W przypadku przetwarzania oleju z nasion bawełny lub niskiej jakości surowych tłuszczów i olejów konieczna jest druga obróbka ługiem, zwana rafinacją.
Po zakończeniu neutralizacji olej jest płukany. Woda z płukania jest następnie usuwana za pomocą wirówki talerzowej.Wolne kwasy tłuszczowe i inne zanieczyszczenia (cukry, pigmenty i metale śladowe) oddzielone od oleju są przekazywane do dalszego przetwarzania na surowiec mydlany.
Alfa Laval oferuje również systemy neutralizacji do rafinacji miscella oleju z nasion bawełny, jak również rafinacji na zimno oleju słonecznikowego lub kukurydzianego.
Serwis
Globalny serwis i wsparcie optymalizują procesy rafinacji oleju spożywczego.
Ponad 130 lat doświadczenia. Eksperci na całym świecie. Centra serwisowe w prawie 100 krajach. Aby zmaksymalizować jakość, efektywność i wydajność procesów technologicznych, skorzystaj z globalnej sieci serwisowej Alfa Laval i jej solidnych lokalnych przedstawicielstw. Żaden inny dostawca systemów procesowych nie jest w stanie zapewnić takiej głębi, szerokości i zakresu komponentów, urządzeń, systemów i usług serwisowych. Jesteśmy zawsze w pobliżu, dbamy o Twoje systemy i optymalizujemy procesy przez cały cykl życia instalacji do produkcji oleju spożywczego.
Nasi klienci
Rafineria oleju sojowego w Imcopa
Rafineria oleju sojowego Imcopa w Brazylii zdecydowała się na modernizację, aby rozwiązać problem bardzo wysokich kosztów pary i słabego odzysku ciepła w istniejącej instalacji.
Korzystając z koncepcji modernizacji Alfa Laval, Imcopa zmodernizowała istniejący dezodoryzator i zainstalowała nową linię neutralizacji i wybielania, płytowe wymienniki ciepła, mieszadła i separator PX 95. Umożliwiło to firmie zwiększenie wydajności rafinerii z 400 do 600 ton dziennie. Ta strategia modernizacji, w połączeniu z technologiami wymiany ciepła Alfa Laval, pozwoliła firmie Imcopa obniżyć całkowite koszty produkcji o ponad 3 USD na tonę ropy - inwestycja zwróciła się w okresie krótszym niż 2 lata.
Grupa Bunge
Grupa Bunge jest globalnym koncernem rolno-spożywczym. Należący do grupy dział Food Products jest największym w Ameryce Łacińskiej przetwórcą nasion oleistych i największym sprzedawcą olejów butelkowanych na rynek detaliczny. Aby umocnić tę pozycję, Bunge zainwestowało w największą rafinerię olejów roślinnych w Ameryce Łacińskiej. Ten duży zakład, zlokalizowany w Brazylii, posiada wydajność 1200 ton oleju dziennie.
Alfa Laval jest odpowiedzialna za kompletną refinerię, w skłąd której wchodzi sekcja neutralizacji z dwoma separatorami PX 110, a instalacja procesu bielenia oraz kompletne rozwiązanie SoftColumn
Skontaktuj się z nami
Dowiedz się więcej o systemach neutralizacji Alfa Laval.
Kluczowe urządzenia do przetwarzania oleju spożywczego stosowane w naszych systemach
Webinarium dla przemysłu olejów spożywczych
Nasi eksperci dzielą się know-how w zakresie optymalizacji procesów rafinacji oleju jadalnego, usuwania zanieczyszczeń i składników lotnych w celu uzyskania lepszej jakości produktu, bezpieczeństwa i wydajności.