Seria M

Uszczelkowo płytowo-ramowe wymienniki ciepła Alfa Laval serii M są stosowane w przypadku wysokiego ciśnienia projektowego (>10 bar/145 psi), np. w napojach gazowanych. Szeroki wybór płyt i typów uszczelek spełnia wymagania dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) dla pasteryzacji i innych zadań związanych z ogrzewaniem i chłodzeniem w zastosowaniach higienicznych i użytkowych w przemyśle mleczarskim, spożywczym, napojowym i farmaceutycznym.

Alfa Laval M Series Sanitary Plate Heat Exchanger

Konkurencyjny wybór dla wysokociśnieniowych procesów higienicznych i zastosowań użytkowych

  • Zaprojektowane specjalnie dla wysokiego ciśnienia projektowego
  • Wysoki stopień łatwości serwisowania - ułatwiające otwieranie, kontrolę i czyszczenie, a także zaprojektowane do czyszczenia CIP
  • Odporność na zabrudzenia i wydajność cieplna dzięki różnym głębokościom tłoczenia, wzorom szewronowym i różnym pofałdowaniom
  • Elastyczność - obszar wymiany ciepła może być modyfikowany poprzez dodawanie lub usuwanie płyt lub łączenie różnych płyt i materiałów
  • Odpowiednie dla wielosekcyjnych wymienników ciepła do pasteryzacji - oszczędność miejsca, orurowania i kosztów

Optymalizacja zadań: Wymienniki ciepła serii M są dostępne w trzech różnych rozmiarach i współpracują z różnymi typami płyt, aby zapewnić optymalną wydajność dla Twojej aplikacji.

.
Clip plate

Rodzaje płyt dla różnych potrzeb higienicznych

W uszczelkowych płytowych wymiennikach ciepła z linii BaseLine i M dostępne są dwa różne typy płyt:

  • Wzór płyty typu Chevron zapewnia dobrą dystrybucję produktu, jak również wysoką wydajność cieplną i jest stosowany w przemyśle spożywczym, mleczarskim, napojowym i farmaceutycznym. 
  • Płyty Gemini o podwójnych ściankach zapewniają pełną odporność na mieszanie. Składa się z dwóch płyt ściśniętych razem i zapobiega zanieczyszczeniu krzyżowemu pomiędzy płynami w przypadku przecieku przez płyty.

Obszar rozprowadzania wzoru czekolady zapewnia, że płyny są równomiernie rozprowadzane po całej płycie, aby uniknąć stref stagnacji, które mogą powodować zanieczyszczenie. 

The chocolate pattern distribution area ensures that the fluids are evenly distributed across the entire plate to avoid stagnant zones that can result in fouling. 

Zasada działania

.

Pomiędzy płytami utworzone są kanały, a porty narożne są tak rozmieszczone, że oba media przepływają przez naprzemienne kanały. Ciepło jest przenoszone przez płytę pomiędzy kanałami, gdzie przeciwprądowy przepływ pomaga osiągnąć najwyższą możliwą wydajność. Pofałdowanie płyt zapewnia przejście między płytami, wspiera każdą płytę względem sąsiedniej i zwiększa turbulencje, co skutkuje efektywnym transferem ciepła. Nasi inżynierowie zajmujący się projektowaniem termicznym pomogą Państwu zaprojektować i wybrać model i konfigurację odpowiednią do potrzeb Państwa aplikacji, zapewniając jednocześnie maksymalną wydajność termiczną i minimalizując spadek ciśnienia.

Alfa Laval higieniczna ciecz/ciecz GPHE

Wielosekcyjny pasteryzator Alfa Laval GPHE

Wielosekcyjny higieniczny płytowy uszczelkowy wymiennik ciepła

.

Właściwości

Regulowane nóżki

Skrzynia łożyskowa

Rolka płyty łączącej

Podłużne nakrętki

Stała głowica śruby

Otwór na śrubę z otworem na klucz

Podkładka zabezpieczająca

Wałek dociskowy

Pokrywa śruby mocującej

. .

Dziesięć najważniejszych wskazówek - uszczelkowo płytowe wymienniki ciepła

Oto kilka wskazówek i filmów serwisowych, które pokażą, jak można utrzymać higieniczne płytowe wymienniki ciepła z uszczelkami w doskonałym stanie.

baselinefrontline 640x360

Wymiana ciepła o najwyższym standardzie

Przedstawiamy najnowocześniejsze na świecie płytowe uszczelkowe wymienniki ciepła. Zobacz, jak linia płytowych uszczelkowych wymienników ciepła może podnieść wydajność, zwiększyć niezawodność i rozszerzyć możliwości serwisowania.

Demand new standards Webbanner EN

Logika w produkcji żywności

Urządzenia higieniczne firmy Alfa Laval łączą wysoką wydajność z delikatną obróbką produktów w celu zachowania składników. Podążaj za trendami w branży spożywczej w zakresie czterech kluczowych wyzwań: oferowania konsumentom produktów spożywczych po konkurencyjnych cenach, maksymalnego wykorzystania surowców, redukcji odpadów i ograniczenia emisji oraz dostarczania bezpiecznych i higienicznych produktów spożywczych.

food logic 640x360
.